Vegeriet i Helsingborg

Camilla Bergvall september 2015.

Mitt i Helsingborg City hittar du Vegeriet. Här har de serverat vegokäk så länge folk kan minnas (närmre bestämt sedan 1998). Det är inte utan att vi tror dem när de på sin hemsida skriver att de vill tänka långsiktigt och stå för en hållbar filosofi för kommande generationer.

Konceptet på Vegeriet är lakto-ovo-vegetariskt och till vardags serveras lunchbuffé där du väger din tallrik och betalar efter hur mycket du slevat upp. På buffén och på ala carte-menyn finns alltid alternativ för den som undviker lakto-ovo, även om innehållen varierar från dag till dag. Just när vi besöker är det festivalöppet och vi beställer från menyn på väggen. Utöver det vi valde fanns även en linssoppa med kokosmjölk, lime och ingefära, men vi kände oss inte så soppiga utan gick för två andra rätter.

Vegeriets potatissallad med tzayspett
Vegeriets potatissallad med tzayspett
 
Den ena var en potatissallad med pesto och grönsaker, som kunde serveras med ugnsgrillade tzayspett (istället för quorn). Peston är hemmagjord och smakar tydligt av dill, vilket verkligen går hem hos oss som har dille på just det. Det är smarrigt och portionen är så stor att vi nästan inte orkar äta upp allt på tallriken (men bara nästan).
Vegeriets grönkålsrisotto med tzayspett
Vegeriets grönkålsrisotto med tzayspett

Den andra rätten var en grönkålsrisotto, även den med ugnsgrillade tzayspett och med en syrlig grönärthummus. Risotton är krämig och lyxig, men vi skulle önskat lite mer salt och smak. Desto smakrikare är den gröna högen av forna ärtor. Den livar definitivt upp rätten som också den gör oss proppmätta.
Vegeriets snickerskaka och chiapralin
Vegeriets snickerskaka och chiapralin

Men inte så mätta att vi inte pallar trycka ner lite sötsaker. Det finns det nämligen alltid gott om på Vegeriet. En hel disk med praliner och kakor. Mycket är raw, ytterligare några är veganska och enstaka har en släng av lakto-ovo över sig. En hel del att välja på och utbudet varierar. Något som oftast finns att smaka är snickerskakan. Krispig, söt och med en god choklad ovanpå är den ett måste för jordnöts- och chokladälskaren. Vi provar också en chiapralin där chian står för crunchen och chokladen är rik.

Till både mat och fika finns ett brett ekologiskt dryckutbud, varmt eller kallt och alkohol eller utan. Av personalen får du hjälp att komponera en egen rätt på menyn om det veganska utbudet är skralt. De har koll på läget och ett leende på sina läppar när du beställer. Barnvänligt verkar det också vara, att döma av besökarna omkring oss.

För huvudrätterna betalar vi 125 kronor stycket, och för kakorna kring 25. När allting är hemmagjort och mycket eko så känns det prisvärt, helt klart. Vegeriet är stället för den som aldrig tröttnar på tzayspett, för de återkommer till nästan varje rätt.

När du ändå är i krokarna kan du besöka ekobutiken Sju Bönor som ligger 20 meter bort på gatan och drivs i samma regi som restaurangen. Där kan du köpa matlådor och andra hemlagade produkter från restaurangen och andra goa ekogrejer.

Besök Vegeriets hemsida för mer information eller håll dig uppdaterad om hur menyn förändras på deras facebooksida.
Adress: Järnvägsgatan 25, 252 24 Helsingborg, Sverige

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterGoogle+0