The Vegan Bar i Malmö

Camilla Bergvall juli 2015.

Det blev ett himla ståhej i vegangrupperna på facebook när ryktena började spridas om att en vegansk bar skulle öppnas. Är det verkligen sant? Ja, det är så sant som det är skrivet på internet. The Vegan Bar slog upp dörrarna på ett exemplariskt läge vid Möllan i våras. För oss har det känts lite som att de tjuvstartade och kändes inte riktigt klara när dörrarna öppnades. Så vi har väntat, förmodligen väntat för länge, med våra tankar om denna matrebell.

Men nu är vi äntligen här och slår oss ned vid furupicknickbord. Röda färgklickar i form av bänkdynor lyser upp och en stor uteservering är fylld av människor som gillar att avnjuta sin dricka bland mänskor i rörelse.

Vi får tag i ett par skrynkliga A4-blad som verkar fungera som meny. På Vegan Bar serveras hemmagjorda burgare med en himla massa traditionella och mindre traditionella tillbehör. Valen som ska göras är nu många. Först ska du välja ett burgarkoncept på menyn. Ingredienserna på varje burgare är många och det är ganska svårt att få en bild av dem. Vi läser menyn många gånger om. Hur får de plats med alla de här grejerna i en burgare? Nåja, vi lyckas välja varsin sort. Men valen slutar inte här. Nu ska du välja själva huvudingrediensen, som kan vara antingen en tennesse sour whiskeymarinerad sojafärsburgare, en kikärtsjordnötssmörsburgare eller en portabellosvamp. Dessutom får du välja om du vill ha surdegsbröd eller fullkornsbröd till. Kul att kunna skräddarsy sin egen burgare, men en fasa för den veliga och obeslutsamma.

The Vegan Bar's Mushy Mushy
The Vegan Bar's Mushy Mushy

Vi provar konceptet Mushy Mushy med kikärtsjordnötssmörsburgare och surdegsbröd. Tillbehören består bland annat av en massa sorters svamp och tryffelsås gjord på rött vin. I förväg undras det hur det är möjligt att få in så många olika svampar i en burgare. Lösningen är så enkel som den är självklar. Att ha flera sorter, men inte så många av varje. Tyvärr känner en inte så mycket smak från dem, utan istället tar såsen förstaplatsen på denna pallen. Den gör det med bravur med sin mustighet och umamirikedom.
The Vegan Bar's Manga
The Vegan Bar's Manga

Manga med whiskeymarinerad sojafärsburgare och fullkornsbröd. Tillbehören i burgaren är här jalapeños, ananasringar och mango-chutneymayo. Att just jalapeños och ananas gifter sig är nytt för oss – men det är onekligen ett lyckligt äktenskap.
The Vegan Bar's Mustard&Mayo
The Vegan Bar's Mustard&Mayo

Mustard&Mayo med sojafärsburgare och surdegsbröd. På den här godingen får du rikligt med sås, ost, bacon. Men också krispig och fräsch sallad för att väga upp det hela. För den som gillar köttiga burgare rekommenderas denna.
The Vegan Bar's Mexicado
The Vegan Bar's Mexicado

Till den som däremot vill ha mer groddar och grejer så rekommenderas istället denna, Mexicado. Även denna här presenterad med sojafärsburgaren och surdegsbröd.

Alla burgare serveras med pommes och på borden finns ketchup och mayo. Det tråkiga med The Vegan Bar är att dryckesutbudet lämnar mycket att önska. Med ett bredare och intressantare ölutbud skulle känslan av att sitta på en riktigt trevlig bar öka mycket. Just nu säljs det billig fatöl vilket antagligen också är anledningen till fritidsgårdskänslan och den höga, något stökiga ljudvolymen. Men maten är spännande, god, mättande och vi gillar verkligen initiativet. Och utvecklingspotentialen är stor!

Deras meny verkar dessvärre inte finnas utlagd i internets värld, men de har en facebooksida och en till synes halvklar hemsida att besöka.
Adress: Södra Skolgatan 45, 214 22 Malmö, Sverige

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterGoogle+0