Taquerian i Lund

Erik Anderberg september 2016.

Så, vad är tacos på riktigt? Ställer du dig den frågan varje fredag framför TV:n så ska du omedelbart åka till Taquerian. Detta är Lunds ”Little Mexico” och här serveras de minsta wrapsen vi någonsin sett, fyllda till bredden med innehåll.

Tacos, vilken grej, svenskens stapelfredagsmys! Vi sällar oss gärna till denna skara av tex-mex lovers. Fast, hur ser det ut i Mexiko? Det försöker Taquerian ge oss svar på och föga förvånande så är det inte riktigt samma. I detta lilla kyffe runt hörnet från Grand Hotel har kocken plockat med sig recept från andra sidan världen. Den autentiska känslan förhöjs av en färgglad inredning med läckert exponerade råvaror och mycket grönt. Vi sitter trångt, men det lyckas inte riktigt bli mysigt, utan det känns lite mer åt Sydamerika möter fast-food.

Personalen jobbar hårt med att tå ut tacos när vi kommer, men tar ändå tid att plocka upp beställningar då och då från den ringlande kön. Vi får höra att där är tre olika veganska varianter för oss, men de verkar vara utbytliga, så kanske är det annorlunda för dig, men det slås fast att de alltid har något. ”Fem minuter” får vi som väntetid, men det bör du ta med en nypa salt.

Taquerians tacos
Taquerians tacos

Det behövs inte ett skarpt öga för att förstå att dessa kan vara lite svåra att äta. Bröden är små, men till fyllda till bredden. Tacofärsen får du klara dig utan. Tyvärr. Nä, i korgen hittar du en vi tappat namnet på (snopet va?), en Nopalitos och en Frijole. Den första och sista var tämligen lika varandra, det är framförallt en mexikansk bönröra som har en ganska oaptitlig ljust grå-brun färg, toppad med pumpa och solrosfrön och bottnad med ruccola. Det är krämigt, men inte så fantastiskt smakrikt som vi trodde mexikanskt innebar. Den vi tappat namnet på är toppad med en sås som gör den smarrigare och fyller munnen med lite mer upplevelser, bland annat åt det lite syrliga hållet. Nopalitos, den i mitten, är strimlad kaktus som blivit lätt grillad. Det må se ut som haricots verts, men det är det inte. Denna går även den åt det lite syrligare hållet, med en trevlig, lite krispig konsistens. Funkar bra mellan böntacosen för att få lite annan upplevelse i smak och konsistens.

En tacos går på 30 kronor. Så paketet ovan blev totalt 90 kronor. Det är värt att testa tycker vi, det känns på något sätt lite roligt att äta de här små rackarna. Upplevelse är att det ligger ett gediget mathantverk bakom rundlarna, men mängd och smak gör oss inte helt övertygade om att det blir återbesök snart igen. Vi håller ögonen på framtida veganska varianter, för vi är övertygade om att det kommer bli någon fullträff framöver.

Hemsida: Taquerian, Facebook
Adress: Klostergatan 11, 222 22 Lund, Sverige

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterGoogle+0