Surf Shack

Erik Anderberg november 2016.

Anamma surfaren i dig och förbered dig för en ytterst välgjord burgare. I sin nakna, såslösa skepnad, känns den en aning ensam, men har gett sig f*n på att leverera ändå.

Vi saknar den vita sanden i Byron bay och de vilda vågorna, men vi drömmer oss bort till Australiens surfparadis genom att inmundiga en burgare på Surf Shack. Kom in i den varma, trätäckta restaurangen som påminner om ens hostelboende på andra sidan jorden. Bland fulla bord slår vi oss ner i en miljö av shabby chic azurblå och solblekt grön. Denna texten skrev vi när vi hade besökt dem i Malmö, men filialen i Lund är i stort sett likadan.

Menyn säger att det finns en veggie burgare på svarta bönor och tofu, låter klart gött. Fast en van vegan vet att skenet kan bedra och att dagens samhälle tror att ägg är en grönsak – bäst att jag frågar om veganskt. Kassören blir uppläxad av en av de erfarna om hur man slår in en veganburgare och nämner att jag kommer få en ”naken” variant. Vi kör på’t!

Surf Shacks burgare
Surf Shacks burgare

Naken betyder för den oinvigde, så som mig, att brödet har bytts ut till isbergssallad. Spännande tycker en del, toklamt tycker andra, jag dömer ingen av er. Burgaren har en i stort sett perfekt konsistens, nästintill krispig utsida, men med en helt rätt mjukhet inuti. Smaken är ganska rökig och god, det märks att det fokuseras mer på burgaren och mindre på såsen här. På bordet är där ketchup och senap att spruta på för den som önskar. Jag är överraskande nöjd med burgaren, det är jackpot på alla skalorna, men sen hade helheten förmodligen varit ännu godare med ett fint bröd till. Jag kan leva utan denna gången.
Våra potatispinnar är rejält friterade och saltade, riktigt krispigt, fett och onekligen gillar jag det. Om du är intresserad av bröd så går det att få det med (skönjas i bakgrunden på nästa bild.

Surf Shacks sallad
Surf Shacks sallad

Det finns även en sallad som går att få vegansk. Tyvärr finns det ingen sås till, utan vi blir erbjudna olja som alternativ. Salladen är stor och med mycket isberg. Krutonger, kokosflarn, äpple, valnötter, solrosfrö, pinjenötter. Inte ens jag som är förtjust i sallader är såld på denna, det är mycket att tugga och inga speciellt intressanta smaker.

Surf shack kan lätt levla upp sitt veganska utbud med lite intressantare såser. I dagsläget är burgaren verkligen the main attraction och bara den gör det vårt åtminstone ett besök. Prismässigt hamnar det på 70 för burgare + 27 för frittesen. Så ta på dina gamla board-shorts och njut en naken burgare!

Hemsida: Surf Shack, Facebook
Adress: Västergatan 9A, 211 21 Malmö, Sverige

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterGoogle+0

4 kommentarer

  1. Sofie

    Får man önska restaurang för er att recensera? Hade varit spännande att läsa om Ved samt Tugg i Lund. Vet inte om de har något veganskt men om de har, menar jag. Har hört så mycket gott om dem i övrigt men hittar inget veganskt på menyn.

  2. Erik Anderberg

    Det går så bra så 🙂
    Vi ska försöka ta oss dit någon dag, men kan inte säga just nu när det blir av. Håll koll här eller på Facebook!