Shotluckan i Lund

Erik Anderberg mars 2016.

Ett stenkast från stortorget serveras det shots och sushi. Sushin är prisvärd, miljön gör oss förvirrade och rostad lök visar sig funka som sushiströssel.

För en etablerad lundabo är Ariman ett välkänt ställe. Precis bredvid så öppnade Shotluckan för drygt ett år sedan och dyrkar, föga förvånande, shotsen som om de vore livets guld. Så vi stack dit och beställde sushi. Innanför de svarta dörrarna hittar du en svartmålad lokal med svart möblemang och furubord. Det är dunkel belysning och interiören slår mig nästan lyxig vid en första anblick. Vid närmre inspektion får jag mer mixade känslor mellan fritidsgård och maffiafilmer.

Vi kommer hit på sen lunch och blir avslappnat välkomnade av bartendern/sushimakaren. ”Ge oss vegansk sushi.”, säger vi vänligt och skjuter med fingerpistolen, ”16 bitar.”, för lunchmenyn går bara upp till 14 och vi är lite dryga/hungriga. ”Det fixar vi.” skickar personalen tillbaka med ett ansiktsuttryck som bäst summeras med smilien 😉

Shotluckans sushi
Shotluckans sushi

Ett fat sushi anländer strax därefter. Denna gången går det fort, men andra gånger har vi fått vänta, så var inte säkra på snabbmatssushi här. Det är en bra variation, trevligt ris och en blandning mellan traditionella och experimentella kombinationer. Vi har tex nigiri med gurka och inside-out rullar med avocado och morot. Vi har fått lite rostad lök strösslad över några av bitarna och det är ger en lätt, men spännande twist.

Shotluckan gör att vi känner oss en aning malplacerade med våra fjällräven-ryggsäckar och ethletic-skor. Det känns som att besöka en kultur där fistbumpen är den normala hälsningsgesten och när det finns shots med namn ”trafikljus”, ”flourtanten” eller ”blodgivaren” känns maten mest som ett nödvändigt ont (obs. vi vet ej om shotsen är veganska). Samtidigt så blir vi allt annat än illa bemötta och med lunchpriser på ca 7kr per bit är det prisvärt att mätta sin mage.

Hemsida: Shotluckan, Facebook
Adress: Kungsgatan 2B, 223 50 Lund, Sverige

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterGoogle+0