Scania Bar i Malmö

Camilla Bergvall juli 2015.

Den före detta Vinylbaren som ligger vägg i vägg med Kulturbolaget är numera en restaurang med mexikansk/koreansk meny. En otippad men väldigt lyckad kombination, tycker vi. Vad vi också faller för är tydligheten kring vilka rätter som går att göra helt djurvänliga – utan att bara plocka bort en massa tillbehör.

Vi står och rycker i dörren när klockan slår fem och de öppnar upp dörrarna. Vi har bokat bord men väljer bort den kvalmiga innevärmen för uteserveringen. Inte världens mysigaste med Bergsgatan precis bredvid och mycket trafik i både bil och gång, men det duger. Vi blir serverade isvatten tillsammans med menyn och vi spanar igenom lite snabbt och bestämmer oss för att köra tre-rätters.

Scania bars Hawt Tamale
Scania bars Hawt Tamale

Först ut testar vi en Hawt Tamale som är en friterade sommarrulle fylld med svarta bönor och smörig majsdeg. Den serveras med picklad rödlök, guacamole, lime, koriander och vårlök. Det är lite skumt att innehållet är så degigt och mjukt, en är ju van att en vårrulle innehåller krispiga grönsaker – men det funkar. Smakerna är lite ostiga och ytan är krispig. Dock tycker vi att denna lille godbit serveras lite sorgligt i kartong och att priset (65 kronor) för en rulle är lite i det yttersta.
Scania bars burrito
Scania bars burrito

Sen kommer en huvudrätt som är en platt burrito. Den innehåller ”sin carnitas” vilket vi fick förklarat är pulled soja-nånting, samt ris, ost och pickad rödkål. Det glädjer oss att den faktiskt innehåller veganost och att det inte är bortplockad ko-ost som avses i menyn. Här finns omsorg om sina gäster, tycker vi det vittnar om. Rätten är smakrig, kryddig på gränsen till stark och väldigt god. En ny favorit, helt klart. Den serveras med asiatisk sallad som smakar ingefära och lite godis (!). De tre såserna som en får till är lite oklara vad de ska användas till, så vi smakar mest på dem men har ingenstans att hälla dem. På salladen? Eller på burriton? Egentligen behövs de inte, för smakerna är redan där.
Scania bars dubbeltaco
Scania bars dubbeltaco

Den andra rätten är en dubbeltaco. Här tar vi en sin carnita och en med black bean curd. Även denna rätt kommer med en godissmakande sallad. Det är lite såsigt och kladdigt att äta, men smakerna levererar även här en upplevelse. Kanske att vi inte riktigt gillar konsistensen på den med svarta bönor, iallafall inte i tacos, men det är om en verkligen ska peta i detaljer. I det stora hela är vi exalterade och hettan når en lagom höjd.
Scania bars churros
Scania bars churros

Sist blir vi serverad en version av Churros. Istället för den kokosglass som finns på menyn så fick vi mango/passion-sorbet till. Kolasåsen gick också bort. Även denna rätt är serverad i en korvmojjs-papplåda, vilket förstör känslan något. Churrosen är goda, sorbeten är god – men det når ju inte direkt Malmö festivalen-klass. Dock är det kul att faktiskt kunna beställa en efterrätt, det är inte alla restauranger som lyckas erbjuda en sådan till synes simpel sak.

I det stora hela är vi proppmätta och nöjda när vi går ifrån Scania Bar. Trevlig personal med kunskaper om vad maten innehåller och en tydlig meny – inga frågetecken här inte! Dessutom besökte vi stället under After Work (ons-tors) 17-18.00 och då fick vi 30 % rabatt på hela menyn. Tjoff – så blev vi ännu mer nöjda!

Vi rekommenderar ett besök och är själva nyfikna på vad de kalla Taco Tuesday, så hit kommer vi garanterat igen.
Besök Scania Bars hemsida eller deras facebooksida
Adress: Bergsgatan 18, 211 54 Malmö, Sverige

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterGoogle+0