Rusthållarens gårdsbutik och café i Torna Hällestad

Camilla Bergvall september 2013.

Efter en halvtimmes bilfärd från Lund Centrum når du Rusthållarens gårdsbutik och café. Det första vi ser är hästen som rullar sig i gräset med benen i luften. Sen når våra blickar killingarna i hagen bredvid som äter för fulla muggar. Det är inte direkt toppenväder för ett besök här. Regnmolnen väger tunga, men håller sig i kragen än så länge. Vi beger oss in mot gården för att utforska butiken och caféet. En flock hönor och två tuppar iakttar oss från en bit bort.

Mellan gårdshusen ligger uteserveringen till kaféet. Pittoreska stolar och bord är utställda. Vid ett av dem sitter en familj omgivna av ännu en flock fjäderfän och på en av stolarna sitter en ljusröd katt. Stämningen är lugn och nästan klichéartad (på ett bra sätt). Vi traskar in i gårdsbutiken som erbjuder allt från loppisprylar ala cylinderhattar till ekologisk grapefrukt.

Vi är hungriga och ger oss på Rusthållarens rustika linssoppa med bröd och hommus. Vi tar med oss brickan ut till ett av borden i trädgården. Och vi hinner nästan sätta i oss halva soppan innan regnmolnen släpper kragen och sitt innehåll över oss. Vi snabbar oss på med soppan som är just rustik och mättande. Det känns hemlagat och passar perfekt i omgivningen. Var beredd på att bli iakttagen med blickar som ber dig att tappa ett par smulor.

Rusthållaregårdens linssoppa
Rusthållaregårdens linssoppa
Vi bestämmer oss för att ta fikan inomhus, eftersom regnet inte verkar ha några planer på att upphöra. Alla kakor är fria från djur och det mesta är hembakat. Vi slår till på en äppelpaj med vispad vaniljgrädde, kanelbulle, kinesisk jordnötskaka och en apelsin/kolasnitt. Pajen har en fin crunch som passar fint med de mjuka och söta kanelkryddade äpplena. Grädden är blandad med vaniljpulver och gör den lite roligare än naturell. Kanelbullen gör en av oss proppmätt, medans en annan smaskar vidare på småkakorna. Jordnötskakan är en boll med salta jordnötter, lite oväntat, men väldigt gott. Snitten smakar mer choklad än kola, men också denna väldigt smarrig.
Rusthållaregårdens äppelpaj och kakor
Rusthållaregårdens äppelpaj och kakor
Priserna är definitivt i underkant. För två soppor och alla kakor pungade vi upp 125 kronor. Inte dåligt!

I gårdsbutiken säljer de dessutom Lily & Hannas raw food-glass, olika sorbeter och växtbaserad glass. Vi köper med oss ett par hem, eftersom magarna är fulla med Rusthållarens hembakta och hemlagade godsaker. På vägen tillbaka till bilen kikar vi in i ett av deras tre mongoliska yurtor (stora tipiliknande tält, med värmeisolering, vedkamin och sängar). Här kan du alltså även övernatta i nomadernas fotspår, granne med getter, fjäderfän och lantlig feeling.

Ta en titt på deras hemsida och på deras facebooksida – och ge dig dit för ett besök (förslagsvis vid soligare väder).
Öppettiderna augusti – december är begränsade till lördagar och söndagar 11-16.00.
Adress: 247 95 Hällestad, Sverige

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterGoogle+0

2 kommentarer

  1. Ingibjörg Björnsdottir

    Hej jag vill höra om vi kan hålla mötepersolandag hos er fredag den 14.augsut kl.9 till 16 och få mat hos er och kaffe och kaka. Vi er 5 -6 personer. Vad vill det kosta. Vi jobbar på Fritidshemmet Vindkulla på Waldorfskolan i Lund. Med venlig hilsen Ingibjörg BJ¨ronsdottir