Pumpans på Ven

Erik Anderberg juli 2014.

En av Skånes mesta semesterort Ven har ett underbart krypin där man kan stilla både sinne och mage. Men även om maten är ljuvlig så är det en aning bittert att menyn inte har något helt vegetariskt.

De beskriver sig själv som Pumpans café & restaurang mitt på ön Hven, som serverar vegetarisk mat med ekologiska råvaror. Öppettiderna är från tidig till sen sommar och det förstår man när man är på plats. Vi sitter nämligen ute i den lummiga trädgården och är man här en solig dag är det som en liten bit av himlen. Personalen är glad och personlig mot oss, samtidigt som vi får reda på att vissa ingredienser kommer direkt från deras egen trädgård, närodlat deluxe.

Vårt sällskap är stort och vi beställde därför i förväg. Utan att veta vad man ska få så fick man förhoppningar av den goda pizzalukten från köket. Men någon pizza blev det inte för oss, utan istället en aningen modifierad medelhavstallrik. Tyvärr är där i ingenting på menyn som är helt vegetariskt, men man får glädjas åt att köket kan trixa lite och få till det ändå. Pumpans dryckesutbud skiljer sig från standardutbudet för den som är intresserad, vad sägs tex om en italiensk blodapelsinläsk?

Pumpans Medelhavstallrik
Pumpans Medelhavstallrik
Upplagt har vi en mängd godsaker, så som marinerade champinjoner, grillade paprikor och kronärtskockor, lite picklad morot och rödlök, mm. Den mustiga tomatsås och hummusen passar bra till, speciellt tomatsåsen. Brödet är frasigt och strösslat med sesam. Det hela känns väldigt vällagat, smakerna är starka, men samspelar ändå bra ihop. Man märker att ingredienserna håller hög kvalité.

Denna tallriken levererar mycket väl och egentligen är där inget att klaga på. Men det är tråkigt att man inte har någon vegetarisk rätt alls på menyn, för pumpans är starkt lakto-vegetariskt. Vi har slagit upp det flera gånger i encyklopedin, men den säger aldrig att komjölk är en grönsak. Så om den där pizzan som luktade så jiddrans gott hade varit utan osten hade vi spelat på änglarnas harpa (dvs vi hade varit väldigt glada). Men med det sagt så rekommenderar vi ändå alla att pausa i cyklandet genom att slå sig ner i Pumpans fantastiska trädgård och höra sig för vad som är bra för dagen.

Hemsida: Pumpans
Adress: Landsvägen 134, 260 13 Sankt Ibb, Sverige

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterGoogle+0