Prag i Tjeckien

Erik Anderberg augusti 2012.

Utan att veta var man kunde få veganskt i Prag så kunde jag fortfarande spendera tiden på några riktigt trevliga ställe. Vi går rakt på sak:

Country Life
En rejäl buffé med hektopris levereras i denna restaurang/butik. Massvis med rätter. Allt är veganskt så man behöver inte fråga om vad det är i det som man tycker ser gott ut. Här är sallader, såser, röror, mycket kalla rätter men bara ett fåtal varma. Jag antar att detta varierar sig mellan besök.


Jag tar lite olika, överlag är det gott. Även om jag är lite partisk efter att suttit på tåg i flera timmar över vanlig lunchtid. Speciellt såserna går hem hos mig, likaså pizzan.
Det finns även en butik i anslutning som har en hel del trevliga saker om man vill göra egna måltider.

Lekha Hlava
Blir så överraskad när jag kliver in på detta stället. Det ligger på en bakgata och jag blev rekommenderad det av receptionisten på vårt boende. Det är nästan för mysigt! Vattnet porlar i entrén, lamporna ser ut som svampar och taklampan ser ut som en jättelik böna. Vi har tur nog att få plats efter att några går precis när vi kommer. Menyn är vegetarisk och de veganska rätterna är klart utmärkta. In beställs en risotto på bulgur, tempeh och grönsaker.


Det har en särdeles god rökig smak och är ganska oljigt. Ovanpå skönjas en pesto på soltorkade tomater och jordnötter, vilket passade utmärkt till.

På det beställs en raw jordgubbscheesecake. Jordgubbssåsen är god, men kakan smakar mest cashewnöt. Tillsammans funkar de rättså bra, men det är inte riktigt samma klass som huvudrätten. Stället är väl värt ett besök, speciellt med tanke på den intressanta dekoren.

Maitrea
Den ena restaurangen rekommenderar den nästa, ett bra sätt att komma till bra ställe! Nu råkar dessa vara i samma ägo, så det är bara att förvänta sig bra mat. Även här är atmosfären helt fantastisk! Inne i restaurangen har vi en fontän som flyter in i den mjuka, nautiska inredningen. Upplägget är annars i samma stil som Lehka Hlava. Jag beställer klassisk, tjeckisk mat, eller ”Old Bohemian plate” som det står på menyn.


Vi har rödbetsbiffar, rökt tofu, surkål och polentadumplings (eller hur man nu säger det på svenska…) på tallriken. Man vet att det är finrestaurang när det ligger två gräslöksstrå ovanpå. Det är fettigt, det känns slafsigt. Precis vad man väntar sig med andra ord, man vill bara vräka in det i munnen och dricka upp sitt stop med mjöd (tyvärr serveras inte mjöd).

Skam den som ger sig! Dessert även här, dessutom ytterligare en raw cheesecake. Denna gången blir det choklad. Det blir lite mycket fikon i denna, inte krämig som jag gärna hade fått. Det är aningen torrt och hade behövt mer sås för min del, men det är ändå gott och känns, som raw food brukar kännas, ganska nyttigt. Även detta stället är varmt rekommenderat! Prag är alltså inte alls dumt för en vegan.

Hemsidor: Country Life Lekha Hlava Maitrea

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterGoogle+0

3 kommentarer

 1. Martin

  Du missade bästa stället av alla.. Loving Hut!!! 🙂

 2. Erik Anderberg

  Ooh, det ser verkligen trevligt ut!
  Prag var en trevlig stad och jag är ganska sugen på att åka dit igen på vintern. Det känns medeltida mörkt och gött.
  Jag fick faktiskt med mig en "Green map over Prague" hem. Där var fullt med ställe utmarkerade, så det ska bli intressant att återbesöka.

  Tack för tipset!