O’learys

Camilla Bergvall augusti 2015.

Vi har besökt O’learys i Lund men den veganska menyn ska se likadan ut på övriga ställen i Sverige.

Nyheten om O’learys nya samarbete med sojaköttspionjärerna Oumph! blev snabbt stor i veganvärlden. Vi bestämde oss för att marschera in på det lokala etablissemanget i Lund redan på menysläppdagen (1 augusti). Fast konceptet ska vara likvärdigt på deras restauranger i hela Sverige. Vi har tyvärr fått höra från andra städer och sällskap att kvalitén på service och rätter kan variera, ibland ganska rejält.

Att boka sittplats i Lund under sommaren må vara totalt onödigt, men vi gjorde det ändå. Atmosfären är som det brukar vara på en sportbar, mycket tv-skärmar som strömmar sporthändelser, omgärdat av mörkt pubigt trä och så mycket väggattiraljer att en storknar. Det är aningen växthuseffekt på ovanvåningen, tacklingar en får ta när det finns takfönster. Beställ in en kall dryck till så blir det gemytligt ändå. På menyn har vi fem utespelare, alla i form av olika Oumph!-rätter. Vi har snackat på tre av dem.

O'learys Oumph! Nachos
O'learys Oumph! Nachos

En nachotallrik som kanske inte ser mycket ut för världen, det är ju sällan fotogeniskt med brun mat, men desto bättre är det för smaklökarna. Oumphen har en trådig känsla och är rejält kryddad. Det är hett. Det är smakrikt. Det är gooooooooooal!! Ehm, ursäkta, gott såklart. Själva nachosen är långt ifrån köbestil och passar utmärkt till, ibland känns det dock lite otympligt att äta när en är rädd för att skära sig i flabben. Bbq-bönorna gör sig knappt hörda, fast är välkomna ändå. Salsan och guacamolen funkar bra till, de är inte starka, så de kontrastera resten av rätten. Tyvärr saknades havrefraichen som inte hade anlänt till Lund än. Förväntar du dig en ostdränkt tallrik så blir du besviken, här må vara ost, men den är varken smält eller så mycket av.
O'learys Oumph! BBQ Burger
O'learys Oumph! BBQ Burger

Burgaren är en svåräten rackare serverad i korg. Det ramlar Oumph åt alla håll när vi försöker greppa den. Men det är värt besväret. Oumph-köttet och BBQ-såsen bidrar till att vi blir tårögda av både hettan och smaken. Vi får en enorm drös pommes till som sällskapet får hjälpas åt att äta upp, dessvärre saknas den utlovade (och hyllade) coleslawen. Med den till tror vi att höjderna kan bli ännu högre. Detta är målet för den hungrige!
O'learys Oumph! Quesadilla
O'learys Oumph! Quesadilla

Quesadillan är även den god och ganska stark. Innehållet har en nästan fascinerande brunhet, en pigg grönsak skulle sparka lite liv i denna matchen. Brödet är välgrillat och krispigt. Serveras på en bädd av sallad med samma såser som till nachosen. Mängdmässigt är det lite mindre, så vi placerar den någonstans mellan förrätt och huvudrätt, och kostar därför också något mindre. Även här saknas klicken av havrefraiche.

Personalen är trevlig och berättar att de själva testat Oumph! för första gången och blivit frälsta. Tydligen är heller inte ordet Oumph! bara till för att folk ska låta roliga när de beställer, utan även en sammansättning av första bokstaven i ordet ”gott” från olika språk. Personalen verkar ha koll på vad de serverar och är måna om att vi ska vara nöjda. Det känns otroligt lyxigt att kunna gå till en restaurangkedja och kunna florera och välja mellan flera olika rätter. Det här är definitivt framtidens pubkrubb!

Vårt besök var nästintill ultimat, men några spelare har irrat bort sig på vägen till Lund, typ Cole Slaw, var är du Cole? Ändock kort och gott kan sägas att O’learys sätter bollen i krysset med sin nya satsning. Prisklassen ligger på mellan 109-159 kronor, på vissa av restaurangerna finns även studentrabatter för den som har nytta av det.

Mer om Oumph!-menyn och satsningen hittar du på O’learys hemsida. O’learys i Lund kan du läsa mer om på deras lokala sida. De uppmanar även besökare att använda #olearysfans och #greenproteinshift om en hänger på sociala medier!

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterGoogle+0

2 kommentarer

  1. Pingback: Telegrafen i Helsingborg – Skånevegan

  2. H

    Åt burgaren och fajitas på O’learys i HBG idag. Det var gott men blev besviken över hur små portionerna var med tanke på priset…