Memphis i USA

Erik Anderberg juli 2013.

Flera bussbyte och ett trevande letande mynnar ut i ett antiklimax när vår tänkta restaurang är stängd för dagen. Vi sätter oss på trottoaren. ”Hey how y’all doin’?”, säger cyklisten som sakta trampar förbi oss. ”Southern hospitality” hälsar en välkommen på de mest underliga ställe här i Memphis, som annars är mest känt för sköna lirare så som Elvis, BB King, Johnny Cash, och många fler. I matväg är det bar-b-q som gäller och vi lyckades hitta flera riktigt goda ställe till slut. Men, vi är medvetna om att det inte är alltför många av er som kommer att spontanåka till Memphis, men hoppas kunna inspirera lite av staden oavsett.
I förväg hade vi spanat in den omfattande guiden på: Vegancrunk

Brother Juniper’s
Efter en flygresa hit behöver man en stadig frukost. Innanför en välvuxen trädgård hittar vi ett ställe tapetserat med diplom som lyder: ”Best breakfast of the year”. Det låter bra säger vi – 20 minuters väntan för att få bord säger dem. Scrambled tofu har vi på menyn (dock inte på deras hemsida), med korv, paprika, spenat och lite annat. En sådan ska vi ha!

Brother Junipers scrambled tofu med korv
Brother Junipers scrambled tofu med korv
Onekligen är detta en enorm frukost. Vi har en rejäl hög tofuröra, grits (majsgröt) och toast. Tofun är aningen fettdrypande, men den är åhåhå så god. Lite salt på och mmhm! Paprikan har de grillat eller stekt innan de haft i den så den är väldigt mjuk och påminner nästan om tomat i konsistensen. Vad som gör det hela gult är lite osäkert, att det inte är saffran är vi säkra på dock.

RP Tracks
”Home of the world famous BBQ tofu”. Det är allt som behövs sägas.

RP Tracks BBQ tofu burrito
RP Tracks BBQ tofu burrito
Sprängdfylld burrito med dregelframkallande bbq tofu, chili på svarta bönor och krispig sallad.Tofun är friterad och begravd i härlig söt-rökig bbqsås (som vi dock inte fick fram vad där var i). Det här är så gott att jag blir tårögd! Eller är det för att det är starkt? Man skulle kanske inte hällt på den där ”Insanity chili sauce” som personalen explicit varnade om att den var spruta-eld-ur-munnen-stark? Oavsett, det här receptet ska kopieras! Nachos till som närmst känns hemgjorda, med en kryddning av salt, peppar och en smak som drar åt örthållet. Om man någonsin ska säga ”nom nom” så är det om för detta nom: Om nom nom!

Imagine Vegan Café
Efter det initiala antiklimaxet så gav vi oss på att gå hit en andra gång med större framgång. Här kliver man rakt in i ett vardagsrum och slår sig ner. I näven får man en meny med så många alternativ att man baxnar, allt från soppa och sallad till burgare och stek. Det är bara att välkomna beslutsångesten. Efter att tagit den lätta vägen, frågat vad man ska välja om man bara kommer dit en gång, blir det en ”Vegan Memphis” – en bbq-sandwich såklart!

Imagines Vegan Memphis
Imagines Vegan Memphis
Mackan, det verkar som att macka=burgare i staterna, är makalös. Onekligen kan man bbq här. Åter igen är det en aningen söt och samtidigt mustig smak. Konsistensen är aningen trådig och ger lite tuggmotstånd, men varken segt eller gummiaktigt. Tilltugget däremot är inte alls av samma kvalite, fryspommes och konservbönor – inte ok. För egen del hade det varit bättre att bara få mackan med lite sallad till i så fall, för mackan var avgjort minnesvärd.
Efter mackan tar vi en efterrätt med en varm brownie och glass. En kombination som smälter i munnen, men kunde smakat lite mer choklad för att göra 
Imagines Brownie Sundae
Imagines Brownie Sundae
Efter detta var vi så mätta att vi inte orkade ge oss på kakdisken, men onekligen ser den intressant ut.
Imagines kakdisk
Imagines kakdisk

Hemsidor: Brother Junipers RP Tracks Imagine Vegan Cafe

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterGoogle+0