Lunch Box Café i Södra Mellby

Camilla Bergvall juli 2016.

Enligt Wikipedia är Södra Mellby en småort i Simrishamns kommun belägen vid Riksväg 9 strax söder om Kivik. Det är här du hittar sommarens snackis – Lunch Box Café.

Lunch Box Café drivs av de två matentusiasterna Schmuel och Katarzyna. Nere i en källarlokal på Mellby Skola huserar de sin vegetariska restaurang över sommaren. Restaurangen är mysig med udda stolar och lugn musik. Kyldisken är full med kakor, drycker och sallader. Men du ska inte äta här inne, så länge det inte ösregnar. Du ska äta i deras idylliska trädgård! Här är små bord utställda på gräsmattan lite här och var bland rosbuskar och andra växter. Perfekt utflyktsmål med andra ord. Men maten då? Jojo, vi kommer till den!

Vi spanar in deras meny som innehåller alltifrån raw food till burgare. Endast ett fåtal rätter är lakto-ovo-vegetariska, resten är veganskt. Precis när vi ska beställa så får vi veta att rätten med pulled jackfruit precis tog slut, attans! – här gäller det att vara ute i god tid.

Lemon Masala Burger på Lunch Box Café
Lemon Masala Burger på Lunch Box Café

Istället blir det en Lemon Masala Burger med rostad potatis. Det syns inte riktigt på bilden, men det är en dubbelburgare! Först bröd, sen en curry-spenat-grej, innan ett nytt bröd och själva burgaren. Toppat med sås och ännu ett bröd. Ojoj, det här är en unik kreation – både för ögat och smaklökarna. Själva burgaren är Schmuel och Katarzynas egen favorit från Ekko Gourmet, men alla tillbehör till den är hemmagjorda. Det finns även mayo och ketchup att doppa potatisen i om en så önskar. Det rinner sådär härligt från den välfyllda burgaren när du äter den, precis som det ska. Ta med en extra servett och njut.

Raw asiatisk sallad på Lunch Box Café
Raw asiatisk sallad på Lunch Box Café

Istället för den pulled jack fruit som vi suktade efter så blev det en Raw asiatisk sallad. Till en sådan får du själv välja tillbehör i form av sås och nötter. Vi slog till på ginger/peanut-sås och rökiga mandlar. Den här salladen är så krispig att det nästan ilar i tänderna, på ett bra sätt alltså. Den innehåller vitkål, grönkål, morot, äpple, pickad rödlök, sesamfrön, paprika och en massa örter (tyvärr också lite koriander *ledsen smiley*). Såsen är grym – både krämig och smakrik och lyfter det hela ovanför den där vanliga salladskänslan. Den som är sugen på något fräscht och färgglatt ska välja denna rätt.

Men det roligaste är ändå alltid att äta dessert.

lunch box 3
lunch box 3

Vi valde två sorters raw food-kakor. I förgrunden på denna bild ser du en paj med smak av hallon och kaffe. Den är extremt len och kaffesmaken är mild till den syrligare hallonsmaken. Väldigt bra kombination, tycker även den av oss som inte är superförtjust i kaffe – men här funkar det!

lunch box 4
lunch box 4

Den andra sorten är en jordnöt, karamell och choklad-paj och välkommen till himlen. Jäklars vad god den här var. Det syns nästan på den, eller hur? Den krämiga karamellsåsen ovanpå pajen som liksom smälter på tungan, tillsammans med den nötiga botten och lena fyllningen. Vi vill ha mer!

Kort och gott – väl värt två timmars bussresa från Lund. Efter maten tog vi dessutom en långpromenad ner till Stenshuvud och stranden, vilket tog ungefär två timmar tur och retur (med badpaus). Du kan enkelt göra detta till en hel utflyktsdag – men börja med provianten på Lunch Box Café.

Priserna ligger på 100-130 kronor för huvudrätt och kakorna på 60 kronor styck. Du hittar mer om Lunch Box Café på deras facebooksida. Pass på – vi har hört att de eventuellt stänger igen efter augusti. Så åk så fort du har en ledig dag! Detta vill du inte missa.

P.S Åker du kollektivt är det hållplats Mellby Skola som gäller.
Adress: Mellby skola, 277 35 Kivik, Sverige

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterGoogle+0

En kommentar

  1. Pingback: Utflykt till Södra Mellby – Crazy Vegan Book Lady