Lilly Anh i Malmö

Camilla Bergvall december 2013.

Detta är ett gästblogginlägg av malmöveganbloggaren Gaashud:

Lilly Anh är det lilla vietnamesiska krypinet vid kollektivtrafikens knutpunkt Södervärn i Malmö. Nästintill osynligt för de som inte känner till restaurangen men en fullkomlig pärla bland alla av Möllans urvattnade och tråkiga falafelhak, pizzerior, thailändska-, och indiska restauranger. Sedan mitt förra besök har menyn bantats ned, inredning bytts ut och en ny gatuskylt kostats på. Det tidigare något dunkla, intima och genuina har fått ge utrymme för en mer modern tappning där en tapetfondvägg nu skryter om restaurangens alla positiva recensioner och kommentarer från diverse dags-, och kvällstidningar, nöjesguider och diverse kunder.

Oron slår mig dock hårt i magen när jag inser att en av de veganska rätterna (nudelsoppan) fått stryka på foten samt att de numera har en minimalistisk vardags-, och helgmeny. Den utgörs nu av ca 10 rätter, varav en vegansk vardagsrätt och en vegansk helgrätt. Jag har i princip inget emot restauranger med få rätter, så länge de är goda så jag håller modet uppe och kör på nudelsalladen ”Bún bò nam bô” med tofu. Ett säkert kort som jag ätit ett par gånger tidigare under de senaste årens lopp. Och visst smakar det så som jag minns det för 3 år sedan. De annars så anonyma nudlarna ackompanjeras och lyfts fram med hjälp av färsk mynta och koriander, krossade jordnötter, rostad lök, en ruskigt god tofu och som kronan på verket, vietnamesernas svar på ketchup, nämligen den obligatoriska hoisinsåsen. Såsen lyfter hela rätten med dess mustiga sötma, djup och sälta. Lägg därtill en generös mängd chilisås och du är i nudelhimlen. Mycket gott! 79 svenska slantar får du pynta för detta vilket definitivt är värt det.

nudelsalladen "Bún bò nam bô"
nudelsalladen "Bún bò nam bô"

Som en liten FYI så kan jag informera om att helgrätten utgörs av ”knaperstekt tofu med kokosmjölk och vietnamesiska grönsaker”. Det låter banne mig inte som en fullpoängare men jag skulle verkligen inte bli förvånad om denna enkla anrättning är precis lika god som nudelsalladen och den numera bortsorterade nudelsoppan.

Malmö innerstad kan alltså stoltsera med tre bra vietnamesiska restauranger numera, Noi’s (som tidigare recenserats på Skånevegan), Asien (har du inte provat deras tamarindsoppa så har du något otroligt gott att äta framför dig) och sedan Lilly Anh. Alla tre restaurangerna är bra och unika på sitt eget lilla sätt. Roterar du mellan dessa så lär du aldrig bli trött på dessa vietnamesiska pärlor.

Obs, glöm inte att ta med kontanter ty kortläsare och iZettle lyser med sin frånvaro.

PS, du finner mer av Gaashuds veganska matäventyr på www.gaashud.se. Puss och kram på er alla!

Prisklass: under hundralappen
Adress: Ahlmansgatan 8, 214 27 Malmö, Sverige

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterGoogle+0