Långa Bryggan i Bjärred

Erik Anderberg juni 2014.

Längst ut på bryggan serveras det en tallrik med en trio av svenska grönsaker. Medans vyn bländar en så undrar munnen när den ska få ta en paus från tuggandet. Kan egentligen en förtjusande atmosfär rädda en trött maträtt?

I Bjärred finns en karakteristisk krog. Vid havet, på stranden, skjuter en lång brygga ut i Öresund. Längst där ute finns ett kallbadhus som ackompanjeras av en restaurang. Vi är här en väldigt blåsig dag, i den mån att man blir lite vimmelkantig av att bryggan rör på sig och knakar och står i. Väl framme belönas man med en fräsch och ljus restauranglokal med nautiskt tema. Takhöjden är väl tilltagen och på väggarna hänger lokal konst. Stämningen har en aning snofsig karaktär, men är samtidigt ganska avslappnad. Vi sitter bredvid ett stort sällskap som för en del liv och dörrarna vill inte hålla sig öppna för att kyla ner värmen där inne, men vi gissar att det inte är så varje kväll. Det kan dock vara en poäng att boka bord och samtidigt poängtera vad man vill få för typ av mat, det gjorde vi.

menyn står en vegetarisk rätt som skvallrar om vad man kan komma att få. För oss står det grillade rödbetor. Varianten vi får är modifierad till att vara helt vegetarisk.

Långa Bryggans Grillade Rödbetor
Långa Bryggans Grillade Rödbetor
På tallriken ser du, utöver de grillade rödbetorna, sparris, morot, ruccolasallad och pinjenötter. Det ser spännande ut när man får in det och tallriken i sig är riktigt läcker. Rödbetorna är av olika typer och olika grillade, det ger en lite blandning i konsistens och smak, tillsammans med pinjenötterna blir det trevligt. Men det blir också väldigt enformigt, det är mycket att tugga och efter några mun full så äter man mest för att äta upp. Sparrisen och morötterna är ok kokta, men de är också lite trötta och nötta, man saknar spänst och vi misstänker att dessa har legat klara ett tag innan de serverades. Till slut är det bara pinjenötterna som livar upp rätten när man är fast i ett till känslan evigt tuggande. Rätten skulle blivit en helt annorlunda historia med någon typ av sås eller kräm till. Extra bra hade det varit om någon konsistens bröt av de tre väldigt lika grönsakerna.

Tjusningen med besöket är utan tvekan restaurangens unika läge och känsla. Det är häftigt att käka omgärdad av vatten och en skimrande solnedgång. All atmosfär kan dock inte väga upp det monotona tuggande från maten. För maten är inget ess på vårt besök, kanske kan man få aningen bättre beroende på säsong, eller om kökspersonalen har mindre att göra. Sen en kostnad på 125 kronor gör inte maten mer eftertraktad. Det är synd på ett ställe som känns som att det har potential.

(Långa bryggan kallas även Restaurang Bjerreds Saltsjöbad)
Hemsida: Långa bryggan, Facebook
Adress: Långa bryggan, 237 36 Bjärred, Sverige

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterGoogle+0

En kommentar

  1. Christoffer

    Det är väldigt fint ute på bryggan i Bjärred. Jag gillar att åka till Bjärred och bada, maten på resturangen har jag dock inte testat. Vad bra att ni åkte dit och testade den 🙂 Då vet jag att det kostar lite mer än en falafelrulle 😉