Kin Long i Malmö

Erik Anderberg januari 2014.

Kinamat på riktigt säger man om Kin Long. Så må det vara, men fram för allt är det bra! Det är en klass upp och har en uppsjö av rätter, bara viska kodordet ”vegan”. Det är välkomnande, välgenomtänkt och välsmakande.

Innanför dörren möts jag av ett litet rum med väggar av tyg. Tankarna säger mig att detta kommer vara annorlunda från andra restaurangbesök. Jag kikar in genom dörren av gardiner och ser röda rislampor som täcker taket i ett symmetriskt mönster. Delar av platserna är vid vanliga bord och stolar, men är man järv så kan man även sitta kinastil – med rumpan på golvet och vid ett kort bord. Jag blir bemött med glädje och vänlighet av vad jag snabbt misstänker är ägaren. Genom kvällen kan man gärna småprata med personalen som på ett glatt sätt berättar om mat och dryck. För min del blir det avsmakningsmeny, 7 rätter.

Kin Longs pekingsoppa
Kin Longs pekingsoppa
Pekingsoppa är första rätten med lite svamp och tofu i sig. Den är syrlig, lite för syrlig för min del. Man vänjer sig, men det blir ingen fullpott.
Kin Longs gurksallad
Kin Longs gurksallad
Gurksallad kommer härnäst. Marinerad i lite koriander och smockad med vitlök. Det är verkligen mycket vitlök! Men det behövs för gurkans skull och är inte alls dumt.
Kin Longs friterade grönsaker
Kin Longs friterade grönsaker
Friterade grönsaker låter som vilken kinakrog som helst, men här är det gjort till synes till perfektion. Lagret med frityr är tunt och krispigt, medans grönsakerna är mjuka och smakrika. En koriandersås får man till för den som så önskar.
Kin Longs rullar
Kin Longs rullar
Nästa rätt gör du själv. Du får strimlade, stekta grönsaker och en millimetertunn wrap. Det är goda grönsaker och det blir rätt snygga rullar när man gjort några stycken, men man blir lätt lite kladdig.
Kin Longs servetter
Kin Longs servetter
Detta är inte brustabletter, utan servetter till att göra sig ren. Man vattnar dem och de sväller upp till en bra storlek, snitsigt!
Kin Longs stekta grönsaker
Kin Longs stekta grönsaker
Stekta grönsaker är inte helt rätt namn. Det är snarare som en mustigt mörk gryta, men utan grytan, och serveras fräsande hett. Bland annat får man smaka sojabönor, chilimarinerade i tre månader, det här är långt ifrån ordinära stekta grönsaker.
Kin Longs wokgryta
Kin Longs wokgryta
En wokgryta med den klassiska japanska shiitakesvampen. Är man inte duktig på att tillaga den blir den ofta seg och svårtuggad, men på Kin Long, näppelinäpp, här är den fin. Rätten sticker inte ut i mängden och jag har nästan glömt hur den smaka redan.
Kin Longs efterrätt
Kin Longs efterrätt

Efterrätten är inget man glömmer. Friterad sesampasta tror jag inte många väljer på menyn, men harre gud välj det om ni kan! Det är en skön sötma, i fin symbios med frityrsmeten. Konsistensen är fantastisk och bollen smakar ljuvligt, en riktigt bra avslutning på kalaset.

Kin Long är passionerade i sitt matskapande och det märks verkligen. Prismässigt är det inte bland de billigare, men det är inte så svårt att hitta på en anledning som gör det värt det, tex en födelsedagsfest. Personalen har full koll och lättade upp besöket med skratt och gott humör. För den som är dryckesintresserad har Kin Long egenbryggd öl som kan vara intressant att prova, samt såklart teer som tar dig långt iväg från Liptons påsar.
Adress: Rådmansgatan 1, 211 46 Malmö, Sverige

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterGoogle+0

3 kommentarer

  1. T

    Vad kostade kalaset? Ser mumsigt ut!

  2. Erik Anderberg

    Bra fråga! Vi hade tur nog att bli bjudna på det, så tyvärr fick vi ingen nota med oss hem. Gissningsvis var det runt 500 kr för hela menyn. Prova att ringa och höra med dem 🙂