Italia il Ristorante i Lund

Erik Anderberg januari 2017.

Få känner inte till den där italienska restaurangen, inne på den där gården vid shoppinggatan. Det gör oss spända när vi hör att de börjat med bra ost och har pastarätter på menyn. Det är nog bäst att inte bygga upp förhoppningarna för högt dock.

På en innergård mellan de förvirrande benämnda Lilla och Stora Fiskaregatan, där vi alla vet att lilla är den stora gatan nu för tiden, ligger en italiensk restaurang. Faktum är att det ligger två, en restaurang och en pizzeria, men de båda hör ihop. Det är en gemytlig innergård som leder in till ett likväl trevligt kyffe. Personalen ger oss några leende på vägen till vårt bokade bord. Vi får snabbt instruerat vilken pasta som faller oss i smaken, antingen en Genovese di Ponente eller en all’Arrabbiata, och att pizzorna går att få med ost gjord utan att blanda in djur.

Italia il Ristorantes all’Arrabbiata
Italia il Ristorantes all’Arrabbiata

All’Arrabiata, den klassiskt arga italienska pastarätten. Ta alla pastapennor du har där hemma och blanda dem med tomat, vitlök och röd chili peppar. Här får vi det toppat med ett stycke bladpersilja. Det må låta enkelt och se så ut, men som all mat från stövelns kök så kan de bästa ingredienserna och en kunnig hand skapa mästerverk. Här når vi inte upp till en sån nivå. Det är gott, en fyllig tomatsmak med en märkbar hetta, fast den där känslan av att maten smälter i munnen på en, som en italienare kan lyckas med, kommer vi inte till.

Italia il Ristorantes Vegetale
Italia il Ristorantes Vegetale

Visst, du kan bli serverad veganost, men utbudet på menyn får ändå klassas som sparsmakat. Det finns sju pizzor varav ungefär hälften av ingredienserna på dem kommer från en kos spene, så nej tack. Vi tar en Vegetale! Under all ruccola hittar du paprika, oliver, kronärtskockor, svamp och lök. Detta är en pizza av kvalité, en god botten och en trevlig tomatsås. Ingredienserna har nog alla provat någon gång i sina dagar. Ostmässigt är det en perfekt balans, inte för mycket, inte för lite. För vår del är vi inte uppe i någon wow-faktor här heller, men den slinker lätt ner när du befinner dig i gott sällskap.

Italia är en restaurang som vi hade ganska stora förhoppningar om. En smygande känsla är att de inte riktigt uppfylldes. Det är inte för att det inte är gott, utan för att vi trodde det skulle vara ännu godare. Priserna ligger på 130 för pastan och 115 för pizzan, vilket gör att pastan inte känns prisvärd. Vi är väldigt positiva till att en så pass känd restaurang som Italia vågar satsa på en helt vegetarisk ost, nu vill vi bara se en förbättring av menyn också, det är väl inte för mycket begärt?

Hemsida: Italia il Ristorante, Facebook
Adress: Lilla Fiskaregatan 11, 222 22 Lund, Sverige

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterGoogle+0