Helsa På i Ystad

Erik Anderberg juni 2014.

Med toppiga mössor blir man hälsad till en lunchbuffé i en shabby-chic romantisk miljö. I kontrast till den fina omgivningen kammar inte maten hem många poäng. Smaksättningen ringde och undrar varför den inte får vara med längre.

Bland Ystads kullerstenar hittar man Per Helsas gård. Den är bosatt av lokala skapare som gör kläder, keramik och en del annat. Ett av etablissemangen heter Helsa På och går man in genom deras dörr står det omaka tallrikar på omaka bord runt omaka väggar på ett välanvänt trägolv. Det finns också en förtjusande innergård där man sitter omgärdad av korsvirkeshus. Stämningen är munter bland personalen och de visar oss gärna de delarna av buffén som bara är vegetabilier. Maten ser enkel och hälsosam ut och vi tar oss an den.

Helsa Pås soppa
Helsa Pås soppa
Det hela börjar med en morot- och paprikasoppa. Den ser krämig ut på bilden, men faktiskt var den inte det. Det är väldigt finhackade ingredienser som simmar runt i ett varmt vattenbad. Smaken är helt ok, men den blir snabbt tam och vattnig, det hade gärna fått vara lite mer ’oompf’ i den. Brödet till är knaprigt och utmärkt att doppa. Tunnbrödet funkade inte lika bra.
Helsa Pås lunchbuffé
Helsa Pås lunchbuffé
Här är i stort sett allting som fanns på buffén denna gången. Vi börjar från vattenmelonerna och går som klockan. Rödbetorna känns och smakar som att de kommer direkt från en konservburk. Glasnudlarna är lite smått marinerade, men ganska torra. Likaså linserna, som vi undrar lite om de ens är tillagade. De är blandade i soltorkad tomat och det är allt som smakar. Sen kommer det knapriga brödet igen och efter det en hyvlad broccoli-röra med sesamsmak. Den är kanske tallrikens jackpott, broccolin får en frisk, härlig känsla när den är så finhyvlad. Vi har sen en vanlig bladsallad. I mitten finns en grov hummus, en auberginekräm och vita bönor med persilja, samt en liten klick fröblandning. Auberginekrämen är spännande, men det andra är lite för enkelt för att stå ut.
Ska man summera det hela så känns det knappt som att någonting är tillagat, det är som att man bara hällt upp det ur en burk rakt upp på serveringsfatet (med vissa undantag). Det är mycket att tugga, men inte mycket att smaka. Delvis kunde man räddat det med smakrikare ingredienser, men framförallt borde man smaksätta det mer.
Helsa Pås rawbollar
Helsa Pås rawbollar
Utöver buffén finns det sött till efterrätt. Här finns en del pajer och kakor, men det är endast rawfoodbollarna man inte stoppat animalier i. På vår assiett ser du en aprikosboll och en jordnötsboll med sesam. De skiljer sig ganska mycket, jordnöten är finfördelad och påminner om helva, aprikosen har större bitar i sig och ganska fruktig. De är båda schyssta och förstaplatsen för oss går till jordnöten.

Helsa På marknadsför sig som vegetarisk restaurang, men tyvärr är de inte det. Visst, mjölk och ägg är inte vegetariskt, men det kan vi ha överseende med i dagens samhälle. Men här säljs det även mackor med fisk, väldigt tråkigt att se. Lunchbuffén i sig har vissa ljusa glimtar, men överlag är det tråkigt. Det hela förvirrar oss, för många har rekommenderat detta stället till oss. Vi hoppas helt enkelt att de brukar leverera bättre. På plussidan så har vi trevlig personal och ett väldigt stämningsfull ställe.  Kostnaden blir 120 kronor för buffén (inkl kaffe/te) och 22 för en rawboll.

Hemsida: Helsa På, Facebook
Adress: Besökaregränd 1, 271 42 Ystad, Sverige

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterGoogle+0