Nya Grappa i Eslöv

Erik Anderberg januari 2012.

Efter att i förväg letat efter vegansk mat på Grappas hemsida blir jag lite fundersam när menyn jag får inte överensstämmer med nätets. Menymässigt är Grappa nästan så gott som totalt fritt från vegetariska rätter och ännu mindre veganskt. Jag förväntade mig att jag skulle få komponera ihop lite olika tapas för att uppnå veganskt. Men när beställningen väl gjordes ändrades min uppfattning.

Grappa ligger centralt i Eslöv. Stämningen är mjuk och trevlig. Det tutas att man är både coffehouse, bar, restaurang och lounge, vilket delar upp besökarna i olika delar, restauranggästerna sitter avskärmat vid bord upplysta av levande ljus, medans fåtöljer och barstolar dominerar resten. Det är en dyrare restaurang och kvällen är välbesökt.

“Jag är vegan. Vad kan jag beställa?”, frågar jag den till synes stressade personalen när det är min tur att beställa. “Det betyder att du inte äter något animaliskt?”. “Ja, funkar det med någon av era tapas?”. Jag blir istället erbjuden en improviserad sallad som inte finns på menyn. Efter några frågor om vad som går bra för min del (fisk, mjölk, ägg, etc) och samspråk med kökspersonalen så enas vi om en pastasallad. Jag får intrycket av att det verkligen önskas serveras något som jag kommer att uppskatta och att personalen gör sitt bästa för att tillgodose mina preferenser.


Jag får en sallad som förmodligen innehåller allting som var vegetabiliskt iköket. Med lite bröd till. Smakupplevelsen får mig inte att trilla av stolen, men det är på något sätt lite extra gott för att jag är glad över att de verkligen ansträngt sig för mig. Salladens innehåll kan skönjas i bilden, pastan ligger i botten. Det kommer även fram att det är kockens första dag på jobbet, huruvida detta var till fördel för mig eller inte låter jag vara osagt.

Efteråt talar jag med personalen om hur det smakade och får förfrågan om att skicka tips på rätter de kan ta in för veganer. Även om mina tips kanske försvinner i etern så får det en att uppskatta deras inställning. Måhända dyker det upp helvegetariska rätter på menyn inom kort? Slutligen ser jag att min nota hamnar på samma pris som en barnmeny, 79:-. Jag rekommenderar framtida besökare att ringa i förväg så kanske de kan fixa något mindre spontant till en, i övrigt var upplevelsen väl godkänd.

Hemsida: Nya Grappa & Facebooksida
Adress: Stora torg 17, 241 30 Eslöv, Sverige

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterGoogle+0