Göteborg i Sverige

Erik Anderberg september 2012.

En visit i Göteborg för Bra Mat-mässan innebar såklart även lite botanisering bland götets veganutbud. Vi har blivit massivt tipsade och applåderade i våra val av äterier.

Jonsborg
Gatukökens gatukök. Snabbmatspärlan i Göteborg. Det låg en nästan magisk atmosfär över Jonsborg. För att säkra en veganburgare köade vi redan innan öppningsdags. Flera andra tyckte tydligen att det var värt väntan.

Det är inte den snabbaste av köer och vi hinner fundera på om den där ”Hamburgare nattmeny” bara serveras när mörkret har lagt sig, alla andra beställer ju korv! Men vi vill ha burgare. Och burgare det får vi. Till det kan man få hemlagat mos, fransk potatissallad eller pommes. Veganskt. Oh yeah! Det fåtalet platser som finns inomhus är upptagna, vill man sitta och ta det lugnt är detta inte rätt ställe, vi hittar en bänk runt hörnet.


Baconburgare, Mexiburgare eller Cajunburgare, det är frågan. Jag tar mittvalet, sällskapet tar Cajun. Ingen av oss bryr oss om körven. Bilden här ovan gör inte riktigt burgaren rättvisa. Vad vi har är den optimala snabbmatsburgaren. Burgaren är en av de bästa jag ätit, krispig, matig, perfekt mängd dressing och goda ingredienser mellan bröden. Berget med mos har fått hemgjord gurkmajonnäs och ketchup på sig. God, och mätt blir man kan jag lova. Det enda som sätter sig lite på tvären hos mig är såsen som samsas med tortillachipsen, den gör att de blir helt mosiga och slemmiga, vissa gillar det, jag gör det inte. Cajunburgaren är lika god, säkerligen baconburgaren med.

Old Corner
Det mest mytomspunna stället i Göteborg. ”Ligger lite utanför, men ni måste dit”. Lite hembyggda tillbyggnader och två våningar med olika smårum där man kan sitta ryms i detta ”gamla hörn”. Det ska likna en gammal pub, eller åtminstone delar av stället. Det är trångt, man kommer knappt in till sin stol om någon sitter på bordet bredvid, ljudnivån blir såklart därefter. Varken det charmigaste eller mysigaste, men det är väl onekligen ett tecken på att där är en stor klientel.

På matfronten finnes en hel meny av pizzor, a la carte, pasta, m.m.. Jag blir omedelbart dragen till den kolgrillade steaken och ska ha den. Eftersom vi blivit tillsagda att pizza är gött här tar vi en chorizo.

På tallriken tror jag bara att det är tomaten som inte är halvfabrikat. Men jag ska minsann inte klaga för det. Steaken är god, skönt tuggmotstånd, bearnaisesåsen är också bra, det var väldigt längesedan jag åt sådan, blev nästan lite nostalgisk. Det känns lite som att man unnar sig snabbmatens rolls-royce. Klyftpotatisen till är lite sunkig, lite trött. Men rätten i sin helhet ger jag gott betyg.


Efter halva byter vi och jag får chorizopizzan. Snacka om dåligt byte. Tre grova fel:
1. Det smakar inte chorizo, det smakar wienerkorv.
2. Det smakar inte salsa, det smakar ketchup, för mycket dessutom.
3. Osten är mjölig med en konstig eftersmak.
Jag får erkänna att detta är ett riktigt bottennapp och jag vill inte ens skriva mer om det.

Som en liten räddare för Old Corner äter jag dagen efter halvljummen capricciosa som är betydligt godare. Om någon som läser detta har koll på vilka pizzor man ska välja för att bli glad istället för ledsen så får ni mer än gärna kommentera!

Det finns mycket mer kvar i Göteborg att uppleva, till ens hjälp kan man ta Vegan Göteborg!

Hemsida: Old Corner

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterGoogle+0

4 kommentarer

 1. Jesper

  Jag tycker att Tzay Dream med lite Blairs Death Rain (om man är vågad helt enkelt) på är fantastisk. Har själv aldrig blivit besviken av OC’s pizzor, är dock besviken över att nekas bearnaisen på pizzan för jag älskar bearnaise på pizza. Förstår inte varför de inte bara har den dygnet runt!

  • Erik Anderberg

   Jag hade gärna provat flera av deras pizzor, Tzay Dream låter inte illa! Den där Blairs Death Rain hade nog kittlat min mage, då den gillar när det bränner till. Låter ju skumt att man inte kan få bea på sin pizza, inte ofta man blir nekad något när man verkligen vill ha det.

 2. Anna Yes Hjalmarsson

  Jonsborgs är verkligen, verkligen Göteborgs pärla. Har ni provat deras kebab? Om inte så är den att rekommendera!
  På L’Assassino har de god pizza. Jag har hört att kvalitén på den varierar, men vid mitt besök hade den krispig lagom tunn botten, tomatsås som tillsammans med osten (mycket ost) var krämig och fyllig. Lagom mycket pålägg.

 3. Pingback: O’learys i Helsingborg – Skånevegan