Ekerödsrasten i Hörby

Camilla Bergvall oktober 2012.

Längs en trafikerad väg ligger en rastplats. Ser ut som vilken som helst. Innefattar en restaurang. Du går in via uteserveringen och möts av skyltar om deras närodlade köttproduktion. Du kanske tänker att det blir svårt att få någon bra vegomat här. Du går in genom dörren, möts av en minimal salladsbar i en dunkel restaurang, som verkar vara kombinerad med en livsmedelsshop. Vattenpistolerna är inte undanplockade ännu.

Ni kikar på den långa menyn på griffeltavlan. Två rätter börjar på ”Veg”. En är en ”Vegetarisk varm tallrik” det andra är en ”Veg. pytt med stekt ägg” – som vanligt säger inte Vegetariskt särskilt mycket om vad rätten innehåller eller smakar. Vi går fram till kassan och frågar.

”Jag är den första att erkänna att våra vegetariska rätter suger”, svarar kvinnan snabbt. Ajdå. Känns inte så lovande. Hon förklarar att tallriken bland annat innehåller falafel och att vi kan ta bort ägget från vegpytten och få det veganskt. Toppen. Falafel och pytt låter gott.

Ekerödsrastens vårrullar
Ekerödsrastens vårrullar

Ekerödsrastens pytt
Ekerödsrastens pytt

Du får ta en bricka och plocka glas, bestick och dryck på vägen mot kassan. Sen får du plocka sallad på en minimal tallrik från den minimala salladsbuffén. Det är ingen smaksensation, men varmmaten kommer snabbt. Lite för snabbt. Hur har de hunnit tillaga vår mat på de korta minuterna?

Svaret är enkelt. Det har de nog inte. Pytten är mosig och inte speciellt nylagad. Den varma tallriken innefattar findus torra falafel, tre hemmagjorda (ganska schyssta) vårrullar med risnudlar och grönsaker i, pommes och dassiga värma grönsaker. Den grillade tomaten ser häftig ut, men till min besvikelse är den kall och rå inuti och smakar, ja, tomat.

Du blir mätt, men du blir inte särskilt glad. Inte förrän du kommer ut och får mata getterna med ekollon och promenera i området som pryds av höstfärger och skånska vyer.

Vi kan väl förstå att de inte satsar överdrivet mycket på vegetarisk mat när deras fokus är närproducerat kött – men tillagningen kunde varit bättre. När tillochmed gurkan skars upp för ett halvårsedan så kan en börja undra ifall kocken i köket är stolt över sina kreationer. Troligen inte.

Portionerna är dock stora och hade mättat vilken lastbilschaffis som helst. Men någon smaksensation blir det inte. Och egentligen kanske en inte väntar sig det på en rastplats heller?

Hemsida: Ekerödsrasten
Adress: EKERÖD 5278, 242 94 Hörby, Sverige

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterGoogle+0