Cashew Vegan Kitchen i Lund

Camilla Bergvall maj 2016.

Vi har varit sugna på att testa det här stället så länge att vi var rädda att vi skulle ha för höga förhoppningar – men vi lyckades bli överväldigade likväl. Vi vill säga det här redan inledningsvis, så att ni som inte orkar läsa längre också förstår att: ni måste gå hit. Punkt.

Cashew Vegan Kitchens rökiga bönchili
Cashew Vegan Kitchens rökiga bönchili

Menyn varierar nästan dagligen här så kika på deras facebooksida för aktuella rätter. Dagens rätt när vi är här är en rökig böngryta smaksatt med chipotle, toppat med egentillverkade korv och tortilla chips. För en tia till får du med en syrlig sallad av bland annat kål, morot, majs, äpple, persilja och någon form av dressing baserad på cashew om vi får gissa vilt. Take away-burkarna kanske ser ut att vara små, men de sväljer en mängd mat och vi jäser ordentligt efter denna lunch. Chilin är smakrik på ett sådär hemlagat och trevligt sätt och korven är spännande – kan en köpa deras hemgjorda korv som charkvara?, frågar vi oss. Det skulle vi nämligen vilja. Genuint och lagat med omsorg, skulle vi sammanfatta denna rätt. Men trots att vi är ganska mätta ger vi oss på ett gäng praliner.

Raw praliner från Cashew Vegan Kitchen
Raw praliner från Cashew Vegan Kitchen

Smakpalett, från vänster: chokladpralin, vanilj/nutella, citroncheesecake. Alla de här munsbitarna har en egen karaktär, chokladen är mörk på gränsen till bitter och galet len i smaken. Den med vanilj och nutellasmak blev vi rekommenderade eftersom den var en nyhet och vi ångrar oss inte, en av oss fick denna som absoluta favorit. En djup vaniljsmak och en perfekt nutellasmak (vi hade liksom glömt hur det smakade, men kastades tillbaka). Den tredje och sista biten vi fick med oss smakade så mycket citron att vi undrade hur de lyckas få allting så smakrikt, vad är hemligheten? Den är syrlig och framförallt väldigt snygg, vilket egentligen var anledningen att den fick följa med oss ut på vår parkbänk som blev lunchstället för dagen. Vi skulle rekommendera dem allihop och disken på Cashew Vegan Kitchen var dessutom fylld med ett dussintal varianter till, plus raw remmar, dammsugare, nötblandningar och olika typer av kakor och bollar. Vi får snart komma hit igen för att testa fler.

Raw choklad/apelsintårta från Cashew Vegan Kitchen
Raw choklad/apelsintårta från Cashew Vegan Kitchen

Vi har även beställt catering härifrån med Djurens Rätt Lund en gång. Då blev det en raw tårta med apelsin och choklad som också den var len, smakrik och framförallt snyggsnyggsnygg.

Det är lite klurigt att hitta hit, men följ de klarorangea skyltarna som visar vägen in på en innergård, där hittar du Cashew Vegan Kitchen till vänster, uppför en liten trapp. Väl inne är det inte gott om plats men däremot gott om goda saker du vill ta med dig hem eller ut i en park om vädret tillåter. Det finns två platser att sitta och äta vid inne, men det är lite trångt och bökigt, så vi rekommenderar att hitta annat tillhåll för att förtära dessa kreationer.

Priset för en dagens lunch ligger på 69 kronor, 79 med sallad till och praliner/godsaker kostar runt en trettiolapp stycket. Väldigt prisvärt för mat lagad från grunden som även är trevlig för ögat. Öppettiderna är just nu fokuserat kring lunch tisdag-fredag, men detta kan säkert också ändras och variera.

Du hittar Cashew Vegan Kitchen på facebook där de uppdaterar om vilka rätter som finns just idag och om andra spännande nyheter. Ställ fram en skål under hakan först bara, deras bilder kommer få munnen att vattnas ordentligt.
Adress: Kyrkogatan 21, 222 22 Lund, Sverige

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterGoogle+0