Café Jesusbaren i Malmö

Erik Anderberg augusti 2016.

Tänker du, idag vill jag äta någonstans där det känns som att jag är i ett revolutionärt latinamerika? Då är det hit du ska gå. Det finns ett flertal rätter att välja mellan, de är av enkel karaktär, men du kan nog hitta någon favorit.

Jesusbaren hittar vi, föga förvånande, nästan i parken med snarlikt namn. Alltså Jesusparken för oss som inte är ingrodda Malmöiter. Besökaren välkomnas av två gigantiska fönster och en logga föreställande ett brinnande, anatomiskt korrekt hjärta, insnörad i taggbuskar. På väggen står öppettiderna kritade i vitt, 10-18. På insidan omfamnas du av en potpurri av second-hand möblemang, en tavelvägg sprängfylld av revolutionära gestalter, filmposters och lokal konst. Trots den stora bredden så lyckas färgskalan transportera tankarna till latinamerika och jag förväntar mig en viskande grupp mänskor sitta i hörnet och konversera om hur de kan göra världen till en bättre plats.

Nåväl, jag har tassat in här för att provsmaka utbudet av grönsaksrätter. På menyn står en tempeh-macka och en gnocchi utmarkerad som (vegan), men mina tränade ögon tycker mig se mer potential och mycket riktigt finns det än fler alternativ. Min beställning blir till slut ovan nämnda och en gazpacho, utöver det hade jag kunnat beställa en tostada med avocado eller en hummusmacka. Salladen låter också schysst, men den är inte verifierat 100% vegetabilisk.

Jesusbarens tempehmacka
Jesusbarens tempehmacka

Brödet är av typen ciabatta, bottnad med en grillsmakande tempeh sen fylld till bredden med gröna bönor som badat i majonnäs (yes it’s vegan). Personligen är jag förtjust i den fermeterade sojan som är tempeh, den passar bra på en sån här mackan. Dock samsas inte riktigt tempehns grilliga smak med majonnäsen hos mig, något som jag inte riktigt kan sätta fingret på funkar inte. Bönorna är misstänkt lika frysta haricot verts, det hade varit mer spännande om de haft lite spänst och krispighet kvar.

Jesusbarens Gnocchi
Jesusbarens Gnocchi

Gnocchin är badad i tomatsås. Hur gnocchin är gjord är okänt, men den har konsistens och utseende som sig bör, dvs vita klumpar med lite gummigt tuggmotstånd. Jag förstår mig inte på det i största allmänhet och ännu mindre i denna rätten. Klimparna är smaklösa och tomatsåsen skulle kunna vara direkt från konserv. Det är toppat med en bra mängd vegansk ost, det smakar inte som någon av parmesanvarianterna vilket annars kunnat ge lite mer spänning för upplevelsen.

Jesusbarens Gazpacho
Jesusbarens Gazpacho

Sist tar jag en skelettsked av den kalla soppan, aka gazpachon. Nu snackar vi. Här har vi en len och krämig vätska som mer än gärna slinker ner i strupen. Att en gräddig tomatsmak och några gurkskivor kan vara så gott. Om vi ska vara petiga blir det aningen mycket flingsalt på sina ställe, men det överlever vi. (Det ska nämnas att jag fick dagens sista gazpacho, det är därför det är en liten portion, istället blev jag kompenserad med lite glass och bär till efterrätt.)

Priserna varierar kraftigt, från 25 kronor för soppan till 85 för gnocchin. Så kör hårt på soppan säger jag. Överlag finner jag Jesusbaren väldigt charmig, det talar till mig att de kör på sin stil fullt ut. Efter lite snabbt prat med personerna bakom Jesusbaren får jag dessutom reda på att de vanligtvis har en banankaka till efterrätt. Men att jag kom på fel dag och tid, för den var redan slut. Attans! Det har även skymtats en cheesecake på Facebook som sägs vara riktigt god.

Hemsida: Facebook

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterGoogle+0