Café Healthylicious i Lund

Camilla Bergvall juni 2015.

Vi besökte cafeet när det hette Gayatri, efter det har det ändrats både namn och inriktning, men det verkar fortfarande finnas en bra meny.

Ett stenkast ifrån det pampiga Universitetshuset ligger Café Healthylicious. Hit kan du svänga förbi för att få en god lunch när energin behöver fyllas på. Eller så kan du vallfärda hit för en fika när sötsuget slår på. Oavsett orsak så rekommenderar vi ett besök i detta pittoreska korsvirkeshus. I anslutning till caféet finns en yogastudio och yogashop där du kan florera. Vi har dock inriktat oss på maten, eftersom äta är det vi gör allra bäst. Menyn består av lunchiga rätter så som dagens soppa eller sallad. Du kan också få mackor eller wraps i alla möjliga varianter.

Dagens soppa på Cafe Gayatri
Dagens soppa på Cafe Gayatri

Dagens soppa består av vita bönor och grönsaker. Till den får vi hummus och bröd. Det är smaskigt, smakrikt och vi slevar i oss med god aptit.
Vegan Ham & Cheese på Cafe Gayatri
Vegan Ham & Cheese på Cafe Gayatri

Vi tar också en macka som på menyn heter vegan ham & cheese. Om en vill kan den fås grillad men vi ville inte att magens kurrande skulle störa gästerna medan vi väntade. Brödet är hembakt av samma variant som en får till soppan. Det är generöst med pålägg, både av ost, skinka och grönsaker. Det är en fräsch och matig macka som serveras med lite krispig vitkålssallad.
65 kronor får vi betala per styck för rätterna ovan och det kanske kan kännas dyrt, men det märks att det är hemlagat med bra råvaror och genuint matintresse, så vi pungar gärna ut.

Förutom de lunchpassande menyerna så finns även originella juicer och teer att beställa om du bara vill fika eller om du är sugen att hänga kvar på uteserveringen efter maten. Till det finns en hel massa olika bakverk att välja mellan. Många av dem är raw och flera veganska (kanske allt? Vi erkänner att vi har dålig koll här). Vi väljer åtminstone en raw chokladcheesecake och en raw snickerskaka med varsin kopp te.

Snickerskaka på Cafe Gayatri
Snickerskaka på Cafe Gayatri

Snickerskakan består av de traditionella smakerna i en snickers förutom att den också innehåller banan. Spännande och gott, tycker en av oss, medans den andre föredrar de traditionella snickerssmakerna. Det känns som en nyttig variant även om den för blotta ögat ser rätt syndig ut.
Chokladcheesecake på Cafe Gayatri
Chokladcheesecake på Cafe Gayatri

Chokladcheesecaken är det lenaste vi kan föreställa oss att en kaka kan vara. En härlig chokladsmak och en stabil nötbotten. Men priset är nog ändå i högsta laget. Dessa två kakor och teet kostar oss 130 kronor. Något vi kanske unnar oss vid högtidliga tillfällen igen.

Café Healthylicious besöker vi gärna igen, både för att fika och luncha. Vi gillar framförallt mångfalden i menyn och är nästan säkra på att alla kan hitta något som passar smaklökarna.

Du kan spana in Healthylicious på facebook där de delar saliga bilder och info om nyheter på menyn.
(På adressen här under kan det se ut som att det är en del av Lunds universitet, men det är det inte.)
Adress: Paradisgatan 1, 223 50 Lund, Sverige

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterGoogle+0