Botaniq i Köpenhamn

Camilla Bergvall december 2013.

En kort tågtur från de skånska slätterna och du hamnar på utländsk mark. En dansk pärla hittar du i före detta Firefly Garden, numera Botaniq, i centrala Köpenhamn. Här är det både rått och hett i en mysig miljö. En stark känsla av fine dining slår dig när du kommer in genom dörren, men inte på ett sätt som gör dig obekväm i kläderna, utan på ett sätt som gör dig så bekväm att du vill stanna hela kvällen (och behålla kläderna på).

Vi beställer trerätters från en dansk meny (de kan erbjuda en engelsk variant av menyn ifall du, som jag, är en svensk utan öra för danska). Det finns en avancerad lista med viner, bland annat ofiltrerat naturvin, men eftersom jag inte är så winey så hoppade jag över både den och de spexiga hemmagjorda juicerna.

Till förrätt beställde jag ”Grønærte-Kartoffel Gnocci med gulerodsbouillon, hjertesalat, fennikel og tomater”. Jag valde den helt enkelt av anledningen att de andra förrätterna var råa eller innehöll koriander, så fiffigt var det. Det är onekligen snygg mat som kommer ut på tallriken. Jag skulle nog önskat lite mer kryddning, men en väldigt trevlig rätt att börja med. Brödet vid sidan med en spexig röra på var definitivt rättens höjdare.

Grønærte-Kartoffel Gnocci
Grønærte-Kartoffel Gnocci

Till huvudrätt beställde jag sedan ”Stegt Dumpling fyldt med kål tilsmagt med svampe, hertil Toscansk Ribollita, rødbede og tomat” och här kan vi snacka smaker. Genomtänkt. Rustikt. Gott. Jag vet inte vad mer jag kan säga. Det känns höstigt, värmande och återigen väldigt snyggt.
Stegt Dumpling Fyldt med kål tilsmagt med svampe, hertil Toscansk Ribollita, rødbede og tomat
Stegt Dumpling Fyldt med kål tilsmagt med svampe, hertil Toscansk Ribollita, rødbede og tomat

Och så kommer vi till min absoluta svaghet. Jag brukar ju säga att en vet ifall en restaurang är bra på vego eller ej utifrån deras dessertmeny. Och här har vi några kockar som definitivt vet vad de håller på med. Alla deras desserter är RAW och jag väljer utifrån vilken som innehåller choklad. Svårare än så är jag inte. Jag väljer alltså ”Hvid Chokoladeganash med vanille marineret pære, fennikel og citronmelisse”.

Det kan låta konstigt att slänga på en massa strimlad fänkål på desserttallriken, men det funkar ju! Den vita chokladganashen var något av det godaste jag stoppat i min mun. Jag fattar inte hur de gjort? Cashewnötter och något med kakaosmör innehöll den, förstod jag och mitt icke-danska öra av serveringspersonalen. Strunt samma hur de gjorde. Beställ den!

Hvid Chokoladeganash Med vanille marineret pære, fennikel og citronmelisse.
Hvid Chokoladeganash Med vanille marineret pære, fennikel og citronmelisse.

Sammanfattningsvis, vad ska jag säga, definitivt värt ett besök och att spendera en slant på. Desserten var definitivt triumfen och hade jag tvingats välja bort något hade jag valt bort förrätten. Dock tyckte mitt sällskap att förrätten ”Grønkål masseret med avocado og ingerfær. Hertil tang, sesam, daikon og blomme” var en fullträff, så prova den istället när du ramlar förbi.

Priserna låg i danska kronor på något i stil med det här:
Förrätt: 105
Huvudrätt: 185
Dessert: 85

Botaniqs hemsida: Botaniq och facebooksida
Adress: Frederiksborggade 26, 1360 Köpenhamn, Danmark

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterGoogle+0