Berlin i Tyskland

Erik Anderberg februari 2014.

I Berlin hittar man mängder med restauranger som serverar schysst och god mat. Det är inte ovanligt att man skyltar om att man har veganskt och vi gick förbi flera ställe som vi helt enkelt var för mätta för att besöka. Ska du inte till Berlin så hoppas vi åtminstone på att maten och uppläggen kan inspirera. Har du något tips så skriv i kommentarerna!

Ett bokat bord på Kopps väntade på oss när vi ankom till Berlin. Där åt vi vegansk äggsallad och svampsoppa till förrätt. Sedan gnocchi och ravioli till huvudrätt och toppade det hale med med desserterna I love chocolate och 8-layer lavacake. Alltihop (inklusive drycker) gick på 74 euro.

Kopps aptitretare
Kopps aptitretare
Kopps vegan egg salad
Kopps vegan egg salad
Kopps svampsoppa med pumpernickel
Kopps svampsoppa med pumpernickel
Kopps Gnocchi
Kopps Gnocchi
Kopps ravioli
Kopps ravioli
Kopps I love chocolate
Kopps I love chocolate
Kopps 8-layer Lavacake
Kopps 8-layer Lavacake

Fredagmorgon och Der kleine Buddha bjöd oss på apelsinkaka och te i en yogainspirerad miljö. 7 euro för två koppar te och en apelsinkaka.
Der kleine Buddha fika
Der kleine Buddha fika

Ponte Verde åt vi sedan varsin pizza som lät mer spännande på menyn än de var i verkligheten. Det smakade nästan ingenting. 21.9 euro för två pizzor.
Ponte Verdes quattro stagioni
Ponte Verdes quattro stagioni
Ponte Verdes Mare Monti
Ponte Verdes Mare Monti

Efterrätten tog vi på Café Vux som erbjöd wow-faktor på sina bakverk. En choklad och chili-kaka (2,5 euro) och en chokladmoussetårta (3 euro) med mintöverdrag slank ner tillsammans med te.
Café Vux choklad-chilikaka
Café Vux choklad-chilikaka
Café Vux chokladmoussetårta
Café Vux chokladmoussetårta

Viasko åt vi sedan kvällsmat i form av en Flammkuchen (8,50 euro) och en Gyrostallrik (9,50 euro) till efterrätt en tiramisu (4,80 euro) (WOW!) och en brownie (2,30 euro).
Viasko Flammkuchen
Viasko Flammkuchen
Viaskos gyrostallrik
Viaskos gyrostallrik
Viaskos Tiramisu
Viaskos Tiramisu
Viaskos brownie
Viaskos brownie

Dagen efter åt vi någon slags kakfrukost på Funk You. En raw snickerskaka (2,50 euro) en halloncheesecake (3 euro) och en ”Perfect Day”-smoothie (3,2 euro).
Funk Yous bakverk
Funk Yous bakverk

Sedan blev det en lunch på Yoyo Foodworld där vi delade på en hawaiiburgare (3,99 euro), smarrig burgare men tips är att skippa ”hawaii” och bara köra ”kycklingburgare”.
Yoyo Foodworlds Hawaiiburgare
Yoyo Foodworlds Hawaiiburgare

En andra lunch blev det på Vöner där vi splittade en vöner (4,50 euro), himla god. Ångrade att vi inte tog en vönertallrik istället, deras pommes verkar grymma.
Vöners vöner
Vöners vöner

En liten eftermiddagsfika på Cupcake hann vi också med.
Choklad och halloncupcake
Choklad och halloncupcake

Middagen serverades på MioMatto som ligger ovanpå nya Veganz och bredvid veganskoaffären avesu. Här käkade vi en Pizza Quattro Stagioni och ”Filet vom geräucherten Bohnenkäse” (Filet of smoked bean curd) och till dessert en mandelmousse och en chokladmousse. Hela kalaset gick på 45 euro.

MioMattos quattro stagioni
MioMattos quattro stagioni
MioMattos rökta "tofu"
MioMattos rökta "tofu"
MioMattos chokladmousse
MioMattos chokladmousse
MioMattos mandelmousse
MioMattos mandelmousse

Ni må tro att vi var mätta. Hoppas våra fyllda bukar kan hjälpa er att hitta lite i Berlindjungeln.


Vi har varit i Berlin tidigare också. I augusti 2012 skrev vi så här:

Berlin är välkänt för de flesta veganer, vilket självklart gav mig stora förhoppningar om vad som skulle levereras. Läs vidare för att se hur det var.

Viasko
Vi tar oss igenom lite mörka kvarter i Berlinkvällen, lite orolig över att man inte ska hitta. Men väl på rätt adress är det ingen tvekan om var man ska in. Restaurangen säger varken bu eller bä, ett ställe att sitta och snacka länge på kvällarna, eller bara ta en lunch i all sin hast.


Vi börjar med en förrätt, som är nästan så mycket att det skulle kunna vara en huvudrätt. Två soppor kan man välja mellan, tomatsoppa eller kikärt-blomkålssoppa. Båda är goda, men tomatsoppan tar priset i både smak och design. Den är krämig, smakrik och med välkomponerade tillbehör.


På menyn är allting veganskt och även om vi är där sent så är där en del folk på plats. Till varmrätt beställs in seitanfilé och blomkål i ett filodegspaket, med blå potatis till. Det är riktigt gott, såsen är smakrik och passar bra till, dock är jag lite tveksam till den lite torra potatisen och vad den skulle tillföra. Vi beställer också in en gyrostallrik som även den levererar goda smaker. Vi länsar tallrikarna och är helt enkelt för mätta för att äta dessert, även om man blir väldigt sugen när man läser menyn.

Dolores
Här serveras burritos och mexikansk-inspirerad mat. Man kan beställa ingredienser som man själv vill, men också välja från deras färdiga recept, vilket jag gör. En Dolores Vegan, sojakött, guacamole, svarta bönor, m.m..

Dolores wrap
Dolores wrap

Wrappen är tunn och håller med nöd och näppe ihop, men den läcker eller kladdar inget. Denna mättade magen, men tyvärr var där citrongräs i vilket jag hade rättså stora problem med. Jag tror att man kan plocka ihop en egen burrito som blir väldigt smaskig eller välja något annat än wrap.

Lucky Leek
Ytterliggare ett helveganskt ställe och vi får kämpa med de reserverade platserna. Vi får en deadline på en timme innan vi måste ha ätit klart. Denna gång är maten lite mer up-class. Vi sitter på uteserveringen som känns som en väldigt vanlig uteservering, man har suttit på en sån förr.


En äpple-melon förrätt sätter första prägeln på besöket, och det är bra, så bra. Man tror att det ska vara sött, men det är det inte, utan känns som en väldigt frisk grönsakssoppa. Till det en hasselnötsboll som är helt gudomlig.


Varmrätterna är där så mycket i att jag bara citerar menyn: ”Saltimbocca from Sweet Potato Baked Almond Cheeze Potato, Olive Caponata Vegetables” och ”Spinach Dumplings Chanterelles, Molten Arugula and Walnuts, Peperonata Sour Cream”. Jag äter den första och det ser helt fantastiskt ut. Ett konstverk ligger på tallriken. Jag får erkänna att jag har lite problem med att äta rätten, var ska man börja? Vad ska man ha till vad? Egentligen ska man nog bara njuta av det och inte hänga upp sig så mycket på hur man ska äta det. Spenatbollarna tycker mitt sällskap är helt makalösa.


Till efterrätt: ”Marzipan-Currant-Tartelette Espresso Sorbet, Chocolate”. Mums filibabba! Varje sak är god för sig, fast espressosorbeten vet jag inte hur man ska få in i bakelsen. Det känns som de försökt lite för mycket istället för att ta den raka vägen, vaniljglass. Men jag babblar, detta är gott. Och en riktigt god avslutning på Berlin.

Men innan vi sätter punkt så rekommenderar jag även varuhuset Veganz, en helt vegansk, halvstor butik som har mycket trevligt i sortimentet. Här kan man gå och botanisera bland varorna och bli inspirerad. Återbesök av Berlin, ja tack!

Hemsidor: Viasko Dolores Lucky Leek Veganz

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterGoogle+0

4 kommentarer

  1. Virvelvindsflickan'

    Så spännande, vill också resa för att prova deras veg. mat. Nomnom

  2. Erik Anderberg

    Berlin är inte jättelångt borta heller, det är smidigt att ta sig dit med nattåget från Malmö. Skriv gärna lite här om du åker!

  3. Caroline G

    Ack så underbart! Det märks när folk har lagt effort på att skapa något härligt veganskt. Inspirerande och sannerligen frestande.

  4. Pingback: Bantorget 9 i Lund – Skånevegan