Barista Lund Central

Camilla Bergvall februari 2016.

Observera att Barista tidigare sagt att deras veganska rätter är på prov, de finns därför inte på alla Barista i Skåne, och det är oklart om alla kommer finnas kvar framöver. Vi har provat mackorna på Lund Central.

Barista är kedjan som fokuserar på fair trade och har ett stort samarbete med en viss havremjölksproducent. Du kan därmed dricka kaffe i alla dess format med gott samvete här. Dock är vi idag här för att provsmaka alla de fyra mackor som nu finns i sortimentet. Alla är tydligt märkta ”vegan” på sina skyltar och eftersom det var himla svårt att välja tog vi en av varje.

Tunnbrödsrulle med hummus, tomat och valnöt
Tunnbrödsrulle med hummus, tomat och valnöt

Först ut har vi den som ser minst snygg ut i disken, en färdigpackad tunnbrödsrulle. Inuti finns ett tunt lager hummus, bladspenat, rödlök, tomat och några valnötter. Det smakar lite som det låter, varken mer eller mindre. Tyvärr verkar rullarna ha stått lite länge, för de är så geggiga längst ner att det liksom läckt ut och fläckat förpackningen. Kan funka som en snabb munsbit i farten, för den som bara är lite hungrig.

Mackan "Röd & Grön" på Barista
Mackan "Röd & Grön" på Barista

Näst ut är den som kallas ”röd och grön” på menyn. En halvgrov macka fylld med picklad rödlök, paprika, sallad, soltorkad tomat, färsk tomat och någon typ av örtolja. Oljigt är det minst sagt när vi plockar upp den ur påsen och det rinner liksom över händerna när vi äter. Bullen är också ganska hård, vilket gör det hela ganska svårätet, vilket är synd eftersom innehållet är lite spexigare än hos exempelvis tunnbrödsrullen.

I bakgrunden på bilden ovan ser ni också mackan med jordnötssmör och sylt. Här får du helt enkelt bre din macka själv, vilket ju bidrar till att den inte hunnit stå och bli degig i disken under dagen. Jordnötssmöret är grovt och smakrikt och sylten är en ekologisk drottning med mycket smak. Det här känns som den ultimata mackan för en som är seg på eftermiddagen och behöver en söt kick samtidigt som hen stillar den värsta hungern.

Grillad macka med ananassalsa, spenat och rödlök
Grillad macka med ananassalsa, spenat och rödlök

Sist, men inte minst, har vi den grillade mackan med ananassalsa, spenat och rödlök. Det låter kanske ganska tråkigt, men när mackan grillats får ananassalsan en söt smak med en nästan ostig konsistens vilket lyfter alltihop. Det hade varit kul med något mer i mackan, så som en skiva vegoskinka, marinerad svamp eller något annat matigt.

Detta gäller egentligen för alla Barista’s veganmackor, de är inte särskilt matiga, utan är mest bröd, sallad och lök. Det är liksom inte farligt med fejkkött, eller om det nu verkar jättefarligt, kanske vanlig böna av något slag hade fått plats. Kanske ska en ta en macka tillsammans med den veganska sallad de också har på menyn (men som vi ej provat) för att få båda. Den innehåller nämligen både gröna sojabönor, nötter och bulgur. Den kombinationen får vi prova nästa gång, för vi hoppas att Barista behåller (och/eller utvecklar) sina veganska mackor. Priserna ligger på 35-60 kronor för mackorna.

En annan grej som vore roligt var om kakutbudet breddades, just nu är det raw-bars och en bit mörk choklad som finns att köpa för den sötsugne. Vi saknar saffranssnurran de erbjöd i december, men förhoppningsvis behöver vi inte vänta tills det blir jul igen för att få fika på Barista igen!

Du hittar Barista på Lund C på facebook.
Adress: Lund Central Station NE, Bangatan 1, 222 21 Lund, Sverige

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterGoogle+0