Astrid & Aporna Spiseri i Köpenhamn

Erik Anderberg juni 2014.

Här visas det var street food-skåpet ska stå. Friterat och med kraftig relish är receptet på framgång. Spiseriet är dock mer eller mindre ett hål i väggen, så man stannar inte för en helkväll här.

Astrid & Aporna har haft en utmärkt butik i Malmö ett bra tag. Nyligen öppnades även deras spiseri i Köpenhamn. Det är ett mindre skrymsle några trappsteg ner i en källare. Uteserveringen ger lite spelrum för att sitta ner i grupp, men inomhus är det barstolar som pekar rakt in i väggen som gäller. Man beställer över en smal disk och här är det street food som gäller. Vi testar lite blandat.

Spiseriets burgare, korv och fooled pork
Spiseriets burgare, korv och fooled pork
Längst till vänster har vi en BBQ-burgare med ost och ”Sweet Anna”-relish (gurka, selleri, kål, paprika, senapsfrö, ananas). Burgaren är Astrids egna och bröden är välgjorda med ett trevligt tuggmotstånd. Man kan välja mellan andra relisher till burgaren också, vilket troligen förändrar smakupplevelsen. Vi har lite hetta och lite sötma och det funkar fint tillsammans. Street food precis som man vill ha det. Man kan även köpa till palsternackspommes om man så önskar.
Korven är av typen ”Smöky” med en ”Sunday’s best”-relish (gurka, senapsfrö, koriander, ingefära). Vi är inte helt säkra på vilken korv det är (vi antar att den finns i Astrid & Apornas vanliga sortiment), men lite rökig är den allt. Den är toppad med rostade cashewnötter som funkar än bättre än toppingklassikern rostad lök. Sunday’s best ger lite senaps och sojgurt-aktig smak och för oss funkar det fint, men nästa  gång provar vi den tredje relishen ”Höt Charlotte” (chili, koriander, cashew, schalottenlök, citron, kål, äpple, ketchup).
Sist ut har vi en Fooled pörk wrap. Denna är klart vinnaren bland de tre, den är inte så stor i volym, men smaken är stor i munnen. Det är starkt, syrligt och alldeles… alldeles underbart. Ta den och gilla läget!

Vi blev verkligen positivt överraskade av Spiseriet. Det är kraftigt med smak och känns så där flottigt, onyttigt och asgott som street food ska göra. Priserna ligger på en lagom nivå: 60 för burgaren och 30 för de andra två (danska). Vi har inte direkt något att klaga på rent matmässigt. Dock hade det gärna fått finnas bättre möjligheter att sitta ner och mindre engångsgrejer. Det är inget ställe man åker på fest till eller som man planerar in i kalendern. Man går in, beställer, fetnjuter och går vidare. Vi välkomnar gärna ett liknande etablissemang på vår sida av Öresund!

Hemsida: Astrid & Aporna, Facebook
Så här tog vi oss till spiseriet: Öresundståget till Nörreport, sen buss 5A mot Husom Torv, hoppa av på station Stefansgade.
Adress: Jægersborggade 39, 2200 København N, Danmark

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterGoogle+0

En kommentar

  1. Pingback: Malmöfestivalen 2014 – Skånevegan