Max Hamburgare

Camilla Bergvall mars 2016.

Vi har besökt Max vid Kung Oscars bro i Lund, men självklart ska menyn vara densamma på andra ställen.

De flesta känner till Max sen tidigare och har kanske hängt inne bland deras retro-stil med neonskyltar och urblekta kulörer. Snabbmatsställe som sig bör är det slingrande köer för beställning över disk. I Lund har vi blivit bemötta på ett bra sätt även under stressiga tider.

Max lanserade i början på året sin nya gröna familj. Den består av en BBQ Sandwich som ger tummen upp till alla härliga veganer. Vi hittar även två som går att få helt vegetariska, en Crispy Mexican Burger och trotjänaren Greenburgare som funnits på menyn tidigare.

BBQ-sandwich och Crispy Mexican Burger
BBQ-sandwich och Crispy Mexican Burger

BBQ Sandwichen har gjort personalen förvirrad. Kallas det Omff? Omp? Ohmpf? Vi lägger oss inte i diskussionen för vi är inte helt säkra på svaret. Hur som helst, en barbecuekryddad Oumph-fylld sandwich väntar oss. Den serveras mellan Max klassiska Friscobröd och festar där tillsammans med isbergssallad, rödlök, jalapeños och äggfri majonnäs. Vi gillar det här starkt! Det är rikligt med smak i det såsdränkta sojaköttet och det här är en uppvisning i att vegansk sås inte är svårt, alla andra snabbmatskedjor bör ta efter den veganska majonnäsen. Vi trodde att Oumphen skulle ramla ut, men den håller sig väl på plats och blir för oss inte alls slabbig. Underligt nog är vi nästan lite för uppspelta över att slippa joxa med innehållsförteckningar, inte behöva ställa frågor om den innehåller vita hönsbollar eller kalvmat. Men en varningens finger lyfter vi, om du inte är ett fan av stark mat så välj bort jalapeñosen redan vid beställningen, annars riskerar du att spruta eld efter några tuggor, typ.

Den så kallat krispiga mexikanska burgaren har vi beställt modifierad. Den blir helt växtbaserad när du bytt bröd och tagit bort ost/dressing och fått vegansk majonnäs istället. Kvar blir också gurka, isbergssallad och rödlök. Namnet sviker inte, krispigheten täcker utsidan av burgaren, samtidigt som insidan är mjukt bönig. Just burgaren har lite kryddiga smaker, men något mer hade det gärna fått vara i den. Vi är inte lika hypnotiserade som vi blev av bbqan, men vi ger den fortfarande godkänt.

Bara ”burgaren” går på en femtiolapp, beställer du hela målet för 70 kronor så får du även två nävar av de där potatispinnarna som det pratats så mycket om i reklamfilmerna och en läskeblask, samt ett kilo mjöl. Du kan välja andra tillbehör om du känner dig mer lockad av till exempel grönsallad eller morötter. Vi är väl medvetna om att Max inte är ute efter att göra gourmetmiddagar, men det är en så himla bra grej ändå och vi applåderar den. Nu blir den veganska maten rejält mycket lätttillgängligare och finns över hela landet.

Hemsida: Max, Facebook

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterGoogle+0

En kommentar

  1. Pingback: Garage i Höganäs – Skånevegan