Malmöfestivalen 2013

Camilla Bergvall augusti 2013.

Vi botaniserade i veganmaten på 2013 års festival. Det finns några ställe som vi inte testade (magen kan faktiskt bara tänjas till en viss gräns), så berätta gärna om dina upplevelser!
Karta hittar du här!

Kao’s
Till skillnad från det något anonyma tältet förra året stoltserar Kao’s i år med en stor banderoll ovanför tältet. Som förra året står burgaren på menyn, men denna gång har vi även en kryddstark chipotlepanna. Vi har höga förhoppningar och utan tvekan provar vi båda.

Kao's burgare
Kao's burgare
Burgaren är väldigt lik fjolårets, som vi kallade festivalens bästa rätt. Utöver burgare och bröd har vi dragonmayo, rödlök, tomat, sallad och mango chutney. Allt från bröd till chutney är omtänksamt hemlagat och ger hela upplevelsen en egen karaktär. Såsen är helt unik och så mycket bättre än ketchup och hamburgerdressing. Man får rikligt av den så det matiga brödet blir aldrig torrt. Onekligen har Kao’s lyckats ytterliggare förbättra fjolåret stjärnskott.
Kao's chipotlepanna
Kao's chipotlepanna

Chipotlepannan är en kryddstark nykomling som visar var skåpet ska stå. På första tuggan känner man att det här är något alldeles extra. Hela munnen fylls av en rund, kryddigt smakrik eufori, med en hetta som gör sig påmind vid varje tugga. Man kan välja mellan sesamdressing och sötstark chilisås, man skulle kunna kalla det mild och stark sås, men det är att sälja det för billigt. Vid sidan om är det ris och en tomat-koriander sallad. Den enda nackdelen med rätten är att det är risk att den upplevs för stark.

Kao’s meny under festivalen:
Kao’s Burgare: 65 kronor
Chipotlepanna: 75 kronor (smakprov 30 kronor)
Ekoläsk: 20 kronor

Astrid och Aporna

Kön ringlar lång som vanligt. Förvirring kring vilken kö som egentligen leder till deras tält och vilket som leder till grekisk kebab gör att det tar en stund längre att komma fram. Vi beställde Cowgirl-burgaren som lät såhär spexig: ”Astrids cowgirl-burgare med rökig barbequesås, mjölkfri ost, rödlök, cayenepeppar”. Vad det egentligen var, var en gr*llburgare (som visserligen är väldigt smaskig) med ganska tråkiga tillbehör. Ett hembakat bröd hade uppskattats eller iallafall ett bröd som inte var så torrt. Barbequedressingen tar över det mesta av smakerna, så den tunna cheezlyskivan går omärkt förbi. Vi hade inte tackat nej till en rejäl burgarostskiva istället.

Astrid & Apornas burgare
Astrid & Apornas burgare
De asiatiska salladerna en kunde välja till burgaren är desto mer spännande. Samarbetet med Green Sushi är vad som räddar Astrid och Aporna även den här Malmöfestivalen. Dock sitter informationen om vilken sallad som är vilken fel och det är därför svårare att välja rätt. Men smakerna är spännande och välkomponerade. Förvirringen inuti tältet är densamma som i kön och förvirringen när du sedan ska få din mat är ännu värre. Visst, du blir mätt men du blir inte amazead. Den tråkiga och negativa stämningen bland personalen inne i tältet drar också ner aptiten något. Ett tält på Malmöfestivalen är ett öppet kök, allt syns och hörs väldigt bra utåt.
Astrid & Apornas glass
Astrid & Apornas glass
Efterrätterna och dryckerna är spännande. Vi testar Summer Punch till burgaren som är en läsk med somriga smaker som känns helt festivalrätt. Glassarna de serverar är samma som de nyligen börjat sälja i butiken. Kokosglass du kan frysa själv, som är krämig och uppfriskande. Och så en isglass med mangosmak (jaja, melon också). Smaskens en sommardag!

Astrid och Apornas meny under festivalen:
Grillat veefspett: 65 kronor (typ) (smakprov 30 kronor)
Astrids grillburgare: 70 kronor
Astrids cowgirl-burgare : 70 kronor
(+ 6 asiatiskinspirerade sallader som tillbehör att välja mellan)
Kokosglass: 15 kronor
Isglass: 5 kronor
Summer punch läsk: 20 kronor

PA vegorullar
PA langos provades förra året och även i år har de veganlangos. Men i ett annat tält har vi i år en förlängning av PAs där man serverar rullar fyllda med vegetarier. Vi testar.

PA vegorulle
PA vegorulle
Snabbt får vi erkänna att bilden säger det mesta. Det är lite tråkigt. Sojafärsen är blandad med morot, men saknar smak och flärd. Tyvärr är färsen överrepresenterad i rullen. Efter att ätit igenom det första lagret kommer ett nötigt rostat pumpafrö som känns väldigt välkommet för smaksinnet. Efter det kommer en syltlök, sen lite sallad och äpple. Kombinationen är en aning mystisk. Ett lyft hade varit att halvera färsen och ta mer sallad och pumpafrö istället, men onekligen stillar rullen hungern ordentligt.

PA vegorullars meny under festivalen:
Wrap med tomatpesto, sojafärs, rostade pumpafrön, tärnade äpple, m.m.: 70 kronor
Aloe vera dricka: 25 kronor

Rönneholms glass
Vi avslutar kvällen på Rönneholms glass, trots att vi egentligen är alldeles för mätta.

Rönneholms glass
Rönneholms glass
Massor av sorbeter finns att välja mellan på Davidshallsbron, inte bara under festivalen. Vi dubbelkollade först att inte någon av sorbeterna innehöll ägg eller annat djurförtryck, och kusten var klar. Då beställdes en kula mango och en kula hallon. I bägare den här gången, eftersom en av oss är en drullputt, men våfflorna är både gluten och mjölkfria för den som önskar ett djärvare alternativ. Nu i efterhand borde det testats äpple/kanel eller kanske blåbär. Men det kommer fler sommardagar, får en ju hoppas.

1 kula: 20 kronor
2 kulor: 35 kronor

Djurens Rätt på Ekoreko
På fredagen kunde man även få smakprov på toast skagen hos Djurens Rätt. Tyvärr var det bara på första festivalsdagen, för den var inte dum. Men som tur är finns receptet på vegokoll.se.

Djurens Rätts skagenröra
Djurens Rätts skagenröra

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterGoogle+0

2 kommentarer

  1. Pingback: Kao’s i Malmö – Skånevegan

  2. Pingback: Malmöfestivalen 2014 – Skånevegan