Kao’s i Malmö

Erik Anderberg november 2015.

Kao’s är ett paradis för veganen. Här serveras husmanskost med en personlig touch. Man kan få lunchbuffé, a la carte, efterrätter, spännande dryckesval och så vidare. Ekologiskt, helt vegetariskt och hemlagat. Ärligt talat är det helt fantastiskt!

En klarblå färg möter en när man öppnar dörren till Kao’s. Det är inrett i en sparsam retro stil, med unika väggbonader och underliga, aningen komiska detaljer (så som en bild på en bebis i noshörningsoutfit). En del är som gjord för att fika, med soffor, sällskapsspel och faktiskt till och med en hemlig, liten låda där man kan lämna anteckningar till andra gäster. En del är fylld av färgglada stolar som passar bättre för traditionellt matintag. En mysig uteservering håller öppet under den varmare tiden på året, då man får sitta under ett gigantiskt träd likt ingen annanstans.

Det nyaste tillskottet är baren Rabarber som Kao’s öppnat vägg i vägg med sin restaurang. Du kan smita emellan restaurangen och baren genom den ljust rosa gången som tidigare enbart ledde till toaletten. I baren hittar du en massa ekologisk öl, drinkar och pubmeny. Baren har öppet till sent på fredagar och lördagar, för den som gillar att uggla på natten.

Tillbaka till restaurangen och maten. På vardagar kan du få lunchbuffé och på lördagar är det brunchbuffé under förmiddagen. Till det finns alltid några dagens att välja på. På kvällarna är det á la carte som gäller. Hela menyn hittar du här.

Det är skönt att vara på ett ställe som vågar satsa på sina smaker och där varje rätt har sitt eget karaktärsdrag och unika smak. Men det kan såklart också innebära att man tar något som har smaker som man inte gillar. Men vi har testat nästan allt, så här kommer en guide genom menyn.

Kao's Sillamacka
Kao's Sillamacka

Sillamacka går att få både som förrätt och som ”mindre rätt”. På bilden visas den i form av förrätt. Detta är den godaste sillamacka som finns. Under citron och rödlökstoppingen så är det en ljuvlig, picklad aubergine med en fin sälta. Där är några potatisskivor också innan den fylliga dillkrämen sveper in. Allting såklart ovanpå en skiva mörkt bröd.

Kao's soyafärspaj
Kao's soyafärspaj

Soyafärspajen är försedd med en varning för hetta. Lita på den varningen. Gillar man mat med rejäl styrka så är detta en underbar rätt. Skalet är krispigt och faller sönder lätt och fint när man skär i det. Oavsett hur många gånger vi äter den så har vi lite svårt för att förstå hur man fått till en så kraftig smak, här tar man färspaj till en ny nivå helt enkelt.

Kao's "fina firre"
Kao's "fina firre"

Gratängen ”fina firren” är en ugnsbakad tofugratäng med pommes duchesse. Det är gott om örter, kryddor och alger för att sätta sprätt på smakerna och tofun ger en krämig och mjuk munkänsla. Men rätten kommer inte till sin rätt förrän man pressar ut citronen ordentligt ovanpå. Så gör det och låt det svalna en aning då det är väldigt varmt.

Kao's burgare
Kao's burgare

Burgaren känner vi igen från Malmöfestivalen. Här samsas den med rotfruktsstrips och en laddning grönsaker, serverat med dragonmayo och salsa. Brödet är hembakat och det är upp till dig vad som ska ligga på det och i vilken ordning. Detta är en klassiker på Kao’s och väl värd att upplevas och man undrar onekligen hur i hundan de lyckats göra en så bra burgare.

Kao's kroppkakor
Kao's kroppkakor

Kroppkakan är inte vanlig för veganen, men här är kakan kropplös och fylld med någon form av bönröra. Det finns en charm i denna rätt från Småländska skogen som få andra restauranger lyckas med. Hos Kao’s finns både charm och fantasti, uppenbarligen, och det är svårt att göra två runda gulvita bollar till något roligare än det här!

Kao's Salladstaco
Kao's Salladstaco

Pulled jackfruit med tacosmak? Vi som älskar tacos kan ju inte låta bli något som låter så gott. Smaken är lite rikare och mörkare än vad vi Santa Maria-kryddpåse är vana vid, det sneglar åt kanelhållet, men behåller ändå en riktigt god tacokänsla. Det hela serveras färgglatt liggandes på salladsblad och toppat med picklad rödlök och koriander. Till det kommer en koreansk kål- och rotfruktssallad som vi faktiskt inte riktigt vet om vi ska försöka lägga i bladen eller ha till. Salladsbladet är fullt nog som det är! En kopp vitlökssås, med kraftig vitlökssmak när vi får den, går däremot utmärkt att klicka på sin tacos. Nachos hade känts mer välbekant som tillbehör, men istället är här några handfull pommes. Inte fel, men ovanligt.

Kao's kikärtscurry
Kao's kikärtscurry

Här ser vi en kikärtscurry  toppad med koriander. Husmanskosten har flugit till Indien för lite inspiration och jordnötssmöret sätter basen i det hela. Lagom stark, vad nu det betyder, och en mättad mage. Som russinet på curryn är rätten dessutom väldigt snyggt presenterad. Det är inte alla kikärtor som serveras med sådan ögonomsorg.

Kao's Wellingtonplanka
Kao's Wellingtonplanka

Den lyxigaste på menyn heter Wellingtonplanka och liknar en spin off på Gordon Ramseys paradrätt. Det handlar såklart om smördegsinbakad seitan med stuvad champinjon. Till det en potatisgratäng med tahini (åhgudvadgott) och rödvinssås. Till det en fräsch sallad med äpplen och limedressing. Du äter tills du spricker och sedan lite till. Är du inte superhungrig räcker rätten till en duett, skulle vi säga. Väl värd varenda krona.

Efter maten är där många bakelser som man kan avnjuta. Vårt problem är dock att de är så goda att vi inte lyckats få till någon bild innan vi börjat på dem. Men så här kan de se ut halvätna:

Kao's bakelser
Kao's bakelser

Våra varmaste rekommendationer går till Kao’s. Här sätter man en ny standard för restaurangbesök som andra ställe gärna får ta efter. Smakerna i ingredienserna skiljer sig aningen från gång till gång, vilket viskar om att det är säsongsberoende och genuint hemlagat man får. Varje rätt är unik i såväl spännande smak som upplägg vilket befogar flera nyfikna besök. Vill man uppleva veganmalmö så har man inte gjort det förrän man varit här. Gör dig själv en tjänst och gå hit, det är du värd.

Hemsida: Kao’s facebook
Adress: Föreningsgatan 37, 211 52 Malmö, Sverige

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterGoogle+0

2 kommentarer

  1. Pingback: O’learys i Helsingborg – Skånevegan

  2. eyerouge

    Kaos är förmodligen Malmös schysstaste cafe/matställe om man är vegan om man nu inte söker asiatiskt eller pizza, och personligen föredrar jag det nog före Agnez.

    Hamburgaren med bearnaise kan rekommenderas även om brödet tenderar vara åt det torra hållet. I princip allt är ”hemmagjort”. De bjuder också på en lunchbuffe som varieras en aning emellanåt och som är ok, där bl.a. soppan brukar vara bra.

    Esset är kakorna och övriga bakverk. Delar av menyn byts ut sakta men säkert och det pågår en utveckling även på kakfronten där man vågar testa nya saker. Trevlig personal och deras nya lokaler på föreningsgatan med innergården är överlägsna de förra bredvid pälsmästaren…