Dubbel Dubbel i Malmö

Erik Anderberg oktober 2015.

Självbeskrivna som Dim Sum bar har Dubbel Dubbel en setmeny som glädjer både gom och öga. En allround härlig upplevelse, från bemötande till atmosfär.

Vi avnjöt våra kinesiska smårätter (dim sum) på uteserveringen som finns på innergården, det är en av de härligaste uteserveringarna vi har besökt. En näst intill tropisk känsla, med både kulörta lampor, soft sofftrappa och utekock. Detta skriver jag inte för att ni ska lacka ur eftersom de nu har flyttat in serveringen, utan för er som kommer att googla detta inlägget om sisådär 8 månader och bara ”Dit måste vi gå!”. Så jag ber om ursäkt till er samtidigt som ni får göra en mental anteckning om vart ni ska gå nästa sommar.

Antingen så har du detektivarbetet framför dig med att lista ut vad som bara innehåller goda gröna saker, för det är flera. Eller så ”fuskar” du och gör som vi: ”Går det att få en vegansk setmeny?”. Jag tycker mig identifiera ett litet leende över frågan och svaret är ett självklart jakande. Den är inte med på menyn, men går under namnet ”Vegong”. Det är mycket folk på plats, men det sköts bra och vi får en riktigt trevlig service. Och rätterna börjar flöda in på bordet.

Dubbel Dubbels setmeny "Vegong"
Dubbel Dubbels setmeny "Vegong"

Allra först kom en korg med ångade edamamebönor, passar utmärkt som snacks till drickan. För den som inte fått dessa bönorna innan så rekommenderar vi att inte försöka äta hela, där är en ganska kraftig cellvägg som inte gillar det. Sen ploppar det in (översta raden, från vänster) ris, picklade morötter och paprika, sjögrässallad, tempehsallad. Vidare har vi svampsallad, tempeh i sichuansås, dumplings, koreansk gurksallad och chilipicklad rättika.

Tempeh i sichuansås
Tempeh i sichuansås

Sichuansås är oljigt röd-orange med lite hetta och så jag intalar mig att umami smakar. Här dränker den tempeh och groddar och har sen toppats med salladslök och koriander. Tempeh är onekligen restaurangens signum, vilket jag bara omfamnar och tackar och tar emot, för det är alldeles för sällan det går att få det. En enkel, och möjligen felaktig förklaring, är att det smakar som tofu som inte är slät, istället är det gryniga sojabönor kvar som fermenterats och ger ett väldigt njutbart tuggmotstånd. Denna rätten var en höjdare, men helt ärligt ser den ut att smaka mer än den gör, min mun hade klarat mer.

Tempehsallad med jordnötssås
Tempehsallad med jordnötssås

Mer tempeh till folket! Liggandes på en bädd av selleri och med ett täcke av jordnötssås, samma pynt som i förra rätten. Den som gillar jordnötssås, dvs alla som inte är allergiska mot jordnötter, kommer bli en gnutta kära i denna rätten. Sellerin kan ha gått lite överbord dock, men alltså jordnötssås, det funkar där med.

Dubbel Dubbels dumplings
Dubbel Dubbels dumplings

Fyra bollar med mat för den som blivit lämnad av den en håller kär: dumplings. Det är en rätt som verkligen har sina anhängare, jag är inte en av dem. Goda ingredienser hoptryckta och lagda i en påse med slemliknande konsistens. Att en av dem ser ut som en säl gör förvisso det hela betydligt roligare. Fast, om vi åsidosätter det så tror jag att detta är bra i dumplingsmått mätt, det är ingen ansträngning för mig att sätta i mig detta och låtsas att jag gillar det.

De andra rätterna i setmenyn kompletterar och lägger till lite andra smaker, utan att gå igenom alla så slår jag ett rejält slag för de picklade morötterna, de var helt fantastiska. Jag kunde inte riktigt släppa det och upprepade fascinationen säkert fem gånger under vårt besök. De smakar som om de lagt i ett riktigt gott söndags-långkok, men konsistensen är krispig och knaprig samtidigt som den är lättuggad. Kalla mig knasig, men moroten var bäst.

Dubbel Dubbels peppriga ananas
Dubbel Dubbels peppriga ananas

Till efterrätten går det att få en Pepprig ananas som serveras med vaniljglass och mynta. Upplägget är eggande för smaklökarna. Sen så smakar det verkligen exakt så som en tänker sig att det ska göra. Pepprigheten är svår att finna, istället är det just ananas, med mynta och gissningsvis Tofulineglass. Inte så upphetsande när resten av maten var så god.

Vegongen, setmenyn med 10 komponenter, går på 165 kr per person och minst två måste beställa det. Vi tycker såklart att det är värt det. Ananasen har vi dock inte samma uppfattning om, den kostade 75 kr. Stämningen på Dubbel Dubbel gillar vi och vi hoppas det är lika härligt på inneserveringen, det verkar dock finnas väldigt begränsat antal platser, så det kan nog vara smart att boka.

Hemsida: Dubbel Dubbel, Facebook
Adress: Simrishamnsgatan 14, 214 23 Malmö, Sverige

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterGoogle+0