Om Oss

Varmt välkommen till Skånevegan!

Vi har målet att kamma Skåne efter den bästa maten. Den överlägset bästa för djuren. Den onekligen bästa för hälsan. Den tveklöst bästa för miljön. Och inte minst den som smakar bäst! Gå lös i kommentarerna nedan med tips, kommentarer eller undringar!

Skribenter är Erik Anderberg, en genomgående godhjärtad grabb som gillar gött grubb. En avgjort amatörmässig bokstavspoet som reflekterar spontant över stämningen under restaurangbesöken. Rätten med cashewnötter är alltid rätt och ber bussigt om burgaren om den befinner sig på menybladet. Belönar servicen och insatsen, även om inte maten faller i smaken. Lyfter det positiva i platta fall och kysser det negativa med kritiska kommentarer. Kröner sina inlägg med komiska förklaringar.

Camilla Bergvall är drottningen av allt, som vet vad hon vill ha och när hon vill ha det. Har en ordsmedja som är lika smord som kråset efter en välbärgad måltid. Likt kniven klyver kladdkakan klyver uttrycken genom dimman av matvalen. Petig med ingredienserna, men generös med kommentarerna.  Skyr vuxensmaker som elden och blir knäsvag av heta rätter. Anser att maten är huvudsaken och beställer gärna kronan på bakverket, desserten. Omgivningen omfattas kort och ställe med trängsel går bort.

Vi är såklart stolta medlemmar i Djurens Rätt.

Kontakt: info@skanevegan.se

 

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterGoogle+0

27 kommentarer

 1. M

  tack för alla tips! jag ska testa zen sushi imorgon 🙂

  /M

 2. Caroline

  Hejsan.

  Tack för en riktigt bra sida! Har ni någon info om vilka av dessa restauranger som har catering? Bröllop på gång.. 🙂

  Mvh
  Caroline

 3. Erik Anderberg

  Roligt att höra att du gillar sidan Caroline.
  Catering har vi tyvärr inte koll på. Jag skulle kollat på restaurangens egen hemsida eller facebook (som du brukar kunna hitta längst nere på våra inlägg). Ibland får man nog höra av sig direkt för att få svar på om det är möjligt eller inte att få catering.

 4. Ingemar

  Ni omnämner restaurang Big Buddha i Helsingborg. Ledsen att ta bort mångas illusioner. Menylistan ser visserligen lovande ut, men vid direkt fråga till personal svarar man att ALLA rätter tillreds med antingen eller med både fisksås och ostronsås!! Ingenting för äkta vegetarianer alltså. Kyparen/kocken var totalt ovillig att tillmötesgå min önskan om att ta bort dessa ingredienser. Jag tror det är dags att börja skärskåda alla östasiatiskt inspirerande restauranger när det gäller detta. Och hur är det med grön respektive röd curry? Kan dessa till exempel innehålla räkpasta? Mycket synd, eftersom maten i sig själv kan vara god för vegetarianer! Kan vi påverka restaurangerna genom att fråga och tjata om detta?
  Vänligen Ingemar

 5. Erik Anderberg

  Det är viktigt det du påpekar Ingemar. Asiatiska restauranger har en tendens att tro att fisk och havsdjur är grönsaker. Räkor kan finnas i alla currypastor, likt du gjort brukar man få ställa väldigt specifika frågor för att få reda på om det är så.
  Det är ett stort problem att det är på detta viset. Ännu värre är när restaurangen inte talar sanning till sina kunder när de frågar. Att säga till är såklart ett sätt att påverka, men framförallt upplysa andra tror jag är viktigt.
  Tack för att du hörde av dig!

 6. julia

  Glöm inte skriva ut Scaniabaren som har flera olika alternativ som är veganska på alla sina rätter (nästan).

 7. Erik Anderberg

  Julia: Absolut, bra input! Vi har blivit rekommenderade Scaniabaren förut och har tänkt besöka den under en längre tid.

 8. Sture

  Mkt bra sida, borde uppdateras, man kunde mailat till ställena som finns emd och frågat om de har kvar/ har uppdaterat vego menyn. Borde även fyllas på med fler ställen. Kan ni inte tex ta in recenstioner från allmänheten eller något? Sidan är jättebra men tänk vad bra den vore om det funnits 10gånger fler recensioner på olika ställen!

 9. Sture

  PS

  Detta går ju att kommersialisera. Om man får upp besöksantalet på sidan och erbjuder restauranger publicera vegomenyer här i egen utformning istället för/ tillsammans med recenstioner tex osv… massor med möjligheter och veg-mat blir vanligare och vanligare.

 10. Erik Anderberg

  Hallå Sture!
  Bra kommentarer, absolut hade Skånevegan mått bra av att bli uppfriskad när det gäller alla ställes menyer. Vi ska försöka hitta tid att gå igenom inläggen.
  Vi jobbar på att få in fler restauranger, det är viktigt för oss att varje inlägg är av bra kvalité och så gott det går speglar hur vi tycker och tänker. Ibland behövs flera besök, ibland inte.
  Att ta in fler skribenter är något vi diskuterar, vill en åt mängder med restauranger och input från allmänheten så kan en smyga in på veganistan.se så länge.
  Angående kommersialisering så har vi ont om tid för det, vi får se vad framtiden bär. Det är fantastiskt kul att höra att du vill att sidan ska växa!

 11. Arpo

  Hej!

  Känner ni till något asiatiskt mathak runt Kristianstad och Hässleholmstrakten som har lite mer än typiska Kina-Findus frysgrönsaker och nudlar/ris för veganer? 🙂

 12. Suvi Vallius

  Hej!
  Thank you for really nice web site! 🙂 I haven’t lived in Sweden/ Skåne very long and maybe that’s why I have a bit hard time to find some vegan food products from normal stores. Can you recommend some stores in Lund/ Malmö (or blogg etc.) that has good selection of vegan products? I would be interested also of smaller shops in addition to bigger stores/markets. Thank you! (You can answer also in swedish!)

 13. Erik Anderberg

  Hi Suvi!
  Glad to hear that we also help those from outside Skåne’s boundaries 🙂
  Most store chains have some kind of vegan selection, both when it comes to chilled and frozen products, you should be able to find basics more or less anywhere.
  In Lund we believe that ICA Malmborgs (by the train station) is one of the most stocked store. In Malmö we obviously must mention Astrid & Aportna, where everything is vegan. In addition to that, a rule of thumb is that the closer to ”Möllan” (Möllevångstorget) the store is, the more likely it is to have a great vegan selection 🙂

 14. Sara

  Hello. Glöm inte mitt ställe i Hässleholm, mittemot stationen på Järnvägsgatan 13. Det heter Lilla Råa och jag öppnade i höstas. Här serverar jag raw food, vegetarisk och vegansk mat med hjärtat bland gröna juicer! Kika gärna på min FB lilla råa, eller hemsida http://www.lillaraa.eu eller instagram lillaraas. Välkomna Sara

 15. Erik Anderberg

  Hej Sara!
  Tack för tipset! Vi måste ta oss till de östra delarna av Skåne omedelbums låter det som 🙂

 16. Jimmy Whitefield

  Hej! Kul sida! Ni råkar inte veta vad det är för ost som används på Lundapizzerian?
  Mvh Jimmy

  • Camilla Bergvall

   Vi vet inte med säkerhet och tror att de varierat (blandat?). Kanske Violife, men vi är inte säkra!

 17. Jimmy Whitefield

  Ok var där i Lördags och käkade deras ’kebab’pizza. Var supergod! Jätte trevlig personal också. Rekommenderas! Angående osten; Smakade lite cheezly mozzarella.

 18. Rebeca Persson

  Hej
  Jag vill tipsa om att Pinchos finns i Helsingborg och att de ju har veganska alternativ på sin meny (Bruksgatan 2).
  Ett annat ställe med smårätter där man även kan äta veganskt är Marias Tapasbar (Mariagatan 8A).
  På Marconi (Drottninggatan 78) har de inga veganska alternativ på menyn. Dock kan kocken göra en billig och mycket god vegansk pasta om man frågar 🙂 Även Nellys (Karl Crooks Gata 16) har en fin (men dyr) sallad som kan fås vegansk.

 19. Erik Anderberg

  Hej Rebeca och tack så mycket för dina tips!
  Jag har hört om Pinchos innan och de skulle jag verkligen vilja besöka, de andra var nya för mig, skriver upp de på min lista 🙂

 20. conhumdrum

  Halloj! Jag är nybliven vegan efter att ha ätit lakto-ovo-vegetariskt länge, och jag vill slå ett slag för Café Trubbel på St. Nygatan i Malmö, ungefär mitt emot Njutbar. Det ligger lite ingömt, inte direkt på vägen, och erbjuder en väldigt lugn och mysig liten innergård, veganska alternativ och en väldigt tillmötesgående personal. Prisvärd meny också. Soppan jag åt idag, spenat och kokossoppa, var dessutom något av det godaste jag ätit i soppväg!

 21. Erik Anderberg

  Tack för tipset conhumdrum!
  Vi lägger till det på listan och hoppas kunna ta oss dit någon dag!

 22. Rasmus Nilsson

  Hej, älskar det ni gör med kartan över veganskt i Skåne! Skulle rekommendera att testa det, tyvärr inte helt veganska men allt fler och fler goda alternativ på, caféet Madrix i Hessleholm 🙂

 23. Alex

  Hej! Vi är på besök i Ystad och åt precis på Glutenfria Paradiset, det är en liten restaurang/ cafe med ett riktigt gott veganskt utbud så ni borde verkligen kolla upp/lägga till dom 🙂 Dom verkar vara lite dåliga på att visa sig själva på nätet (vi hittade dom genom att utsvultna googla runt i olika Facebook-grupper efter veganska alternativ i Ystad) så om dom hamnade på er sida skulle det nog vara otroligt mycket lättare för folk att hitta dit. Maten var riktigt bra och mättande och alla desserter var nästan uteslutande veganska, fanns även vegansk mjukglass 🙂

 24. Erik Anderberg

  Låter spännande! Vi har alltid satsat på kvalitativa redogörelser här på Skånevegan för att kunna ge ett sammantaget och utförligt intryck. Tyvärr har vi just nu svårt att hinna med att göra besök och allt det innebär, men vi är ändå glada för tips och att höra om goda restauranger! Förhoppningsvis blir det mer aktivitet här på sidan framöver 🙂